573 boldogító igen – A koronavírus ellenére is sokan házasodtak Nyíregyházán
Fotó: Illusztráció

573 házasságkötés történt Nyíregyházán 2020-ban, ez meghaladja a 2018. évi számokat. A koronavírus-járvány ellenére is sokan mondták ki a boldogító igent, betartva a különböző korlátozó intézkedéseket.

Maszkban bevonuló pár, alig néhány rokon a ceremónián – furcsa, de történelmi pillanatokat örökítettünk meg tavaly áprilisban ezen a nyíregyházi esküvőn. A házasságkötés a legtöbb esetben a nagy ünnepségről szól, ahol a hatalmas násznép egymás után gratulál az ifjú párnak. Az élet minden területét korlátozó koronavírus természetesen ezeket az eseményeket is megváltoztatta 2020-ban.

„A szabályok vonatkozásában figyelembe kellett vennünk a járványügyi helyzetet és a ceremónián részt vevők biztonságára törekedtünk. Igyekeztünk mindent elkövetni, hogy a legnagyobb kényelemben, de ugyanakkor biztonságban érezhessék magukat. Odafigyeltünk arra, hogy kezdetben csak 12-en, majd az enyhítések következtében maximum 40-en vehettek részt a házasságkötéseken, most hogy újra visszajöttek a szigorítások, a jogszabály mondja meg, hogy csak a legszűkebb családi körben lehet házasságkötéseket tartani” – nyilatkozta dr. Szemán Sándor, Nyíregyháza címzetes főjegyzője.

A házasságkötéseken kötelező a maszkviselés, betartják a másfél méteres távolságot és a ceremónia is rövidebb a jelenlegi járványügyi helyzetben.

Házasságkötések 2020-ban

A koronavírus ellenére is 573-an mondták ki a boldogító igent Nyíregyházán 2020-ban, ez 10 százalékkal meghaladta a 2018. évi adatokat. A rekordot 2019 tartja, összesen 680 házassággal.

„2019-ben egy nagymértékű növekedés következett be a kormány családpolitikai intézkedéseinek is köszönhetően. Ez azt jelentette, hogy a megelőző évek átlagához képest mintegy harminc százalékkal növekedett a házasságkötések száma 2019-ben” – tette hozzá dr. Szemán Sándor.

Az elmúlt években májusban és júliusban esküdtek a legtöbben Nyíregyházán, 2020-ban ez is máshogy alakult, szeptember volt a legnépszerűbb hónap, 79 pár házasodott. Erre az évre pedig már 164 tervezett házasságkötést jelentettek be a párok.