Egymillió doboz cigarettával bukott le az ukrán férfi
Fotó: Illusztráció

Letartóztatását indítványozza a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség annak az ukrán kamionsofőrnek, akit közel egymillió doboz adózatlan cigarettával fogtak el a záhonyi határátkelőhelyen.

A megalapozott gyanú szerint az ukrán férfi az általa vezetett kamionnal 2021. március 6. napján jelentkezett belépésre Magyarországra a záhonyi közúti határátkelőhelyen. Papírjai szerint brikettet szállított, azonban a pénzügyőröknek gyanús lett a szállítmány, ezért felnyitották a kamiont, amelyben kartondobozokba csomagolva összesen 994.950 doboz adózatlan cigarettát találtak. A kamionsofőr ezt eltitkolta a vámellenőrzés elől, így közel 1,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A nyomozó hatóság őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki az ukrán férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt. Ezért a bűncselekményért a törvény szerint öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyészség azért indítványozza a gyanúsított letartóztatását, mert tartani lehet a szökésétől, elrejtőzésétől, hiszen Magyarországon lakóhellyel nem rendelkezik. Fennáll annak is a lehetősége, hogy a gyanúsítottnak társai voltak, akikkel szabadlábon összebeszélne, így megnehezítené a bizonyítást.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság egy hónapra rendelje el a gyanúsított letartóztatását. Erről ma fog dönteni a nyomozási bíró.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség