App és útvonaltervező – digitális segítség a helyi buszmenetrendben való tájékozódásban
Fotó: Illusztráció

Telefonos applikáció és útvonaltervező – digitális eszközök segítségével is lehet folyamatosan tájékozódni a helyi buszmenetrendről. Mint köztudott, augusztus 20-tól jelentősen változik a nyíregyházi közösségi közlekedésben szolgáló járatok hálózata, útvonala, menetrendje. A közgyűlés szakbizottságának döntését követően a háttérben most a pontos, megállóhelyekre bontott indulási időpontok tervezése folyik, amelyekkel friss, olvashatóbb formátumban találkozhatnak az utcákon nemsokára a nyíregyháziak.

Buszozás útvonaltervezővel

– Ha egy utazást szeretnénk megtervezni, akkor beírhatjuk a Google útvonaltervezőjébe, hogy hova szeretnénk eljutni és a közösségi közlekedést választva megmutatja az ajánlott útvonalat és utána ezt térképen is le lehet követni, illetve megmutatja az autóbusznak az útvonalát is – Ekés Andás mutatta televíziónknak a nyíregyházi buszok közlekedését nyomon követő új lehetőséget.

Megállóhelyek, útvonalak, időpontok

A buszmenetrend és hálózat átalakítására, újratervezésére felkért Mobilissimus Kft. ügyvezetője hozzátette, a Google útvonaltervezőn akár megállóhelyre is lehet kattintani, vagy konkrét útvonalakat bejelölni. Így megtudhatjuk, mikor érkezik az autóbusz menetrend szerint az adott megállóba, de az is nyomon követhető, hogy a következő megállókba vagy az úticélhoz mikor jut el.

Menetrendi változások augusztus 20-tól

A cél továbbra is az, hogy mikor augusztus 20-án érvénybe lép az átalakított menetrend és hálózat, mindenki, minden információ birtokában lehessen, s nagy biztonsággal tudja igénybe venni a szolgáltatást. A közgyűlés szakbizottsága az önkormányzati képviselőknek rendezett tájékoztató fórumot, egyeztetést követően rábólintott a változtatásokra.

Új formátum a megállókban

A háttérben most készülnek a lassan megszokottá váló konkrét, megállóhelyi menetrendek, amelyekkel az utasok a megállókban találkoznak, s az adott járat pontos indulási időpontjáról tájékoztatnak. – Ebben komoly változás lesz, hogy augusztus 20-tól szabvány, A/4-es formátumú, sokkal jobban olvasható, nagyobb karakterrel szedett menetrendek lesznek a megállókban. Viszont ehhez több, mint ezer megállóhelyen kell cserélni a korábbi hosszúkás, öntapadó matricával ragasztott menetrendeket. Ez egy nagyon komoly munka lesz a bevezetés előtti napokban. Hiszen fontos az, hogy a bevezetéskor már az új menetrendek legyenek láthatók, viszont a bevezetést megelőzően még az addig érvényesek legyenek – mondta Ekés András.

Fontos a tájékozódás

A szakértő hozzátette: ebben értelemszerűen lesz néhány nap átfedés, így nagyon kell majd figyelni az utasoknak augusztus huszadika körül, hogy milyen megállóhelyi menetrendet látnak éppen. Ezért fontos, hogy használják a volanbusz.hu/nyiregyhaza oldalt az informálódáshoz, hiszen az naprakész.

Térképek, kiadványok, szórólapok, menetrendkönyv

De másképpen is segítik majd az utastájékoztatást a szakemberek, a Volánbusszal és az Önkormányzattal karöltve: készülnek a hálózati térképek, melyek mutatják az új, változó és régi, megszokott viszonylatokat. Lesznek továbbá kiadványok, szórólapok, s akár a menetrendkönyvet is meg lehet később vásárolni.

Telefonos app: Nyíregyházi Menetrend

Az utazások megtervezéséhez pedig újabb, korszerű segítséget jelenthet az AppCorner által fejlesztett, jelenleg androidos telefonokon futó Nyíregyházi Menetrend alkalmazás. – Meg lehet nézni az egyes viszonylatoknak a menetrendjét, konkrét indulási időpontokkal és GPS pozíció alapján a legközelebbi megállóba helyez minket. De tetszőleges, megállóban lévő menetrendeket is be lehet állítani. Illetve, útvonalat is lehet vele tervezni. Meg tudjuk nézni, hogy autóbusszal mennyi idő alatt és milyen járatokkal tudunk eljutni, ennél a példánál Rozsrétre – mutatta az ügyvezető.

Folyamatos tájékoztatás

A Nyíregyházi Menetrend applikációt tehát érdemes letölteni az androidos telefonokra. De minden aktuális információ és menetrend nyomon követhető a volanbusz.hu/nyiregyhaza oldalon. A változtatásokkal kapcsolatos részletekről pedig folyamatosan tudósít a város hírportálja, a nyiregyhaza.hu, valamint annak facebook oldala is.