Egyházzenei fesztivál
Ötnapos egyházzenei fesztiválra várják az érdeklődőket május 20-a és 24-e között Nyíregyházán és a Hajdúdorogi Metropólia templomaiban. A Nyíregyháza központú fesztiválcikluson helyi és külföldi együttesek lépnek fel. Gyönyörködhet a közönség például a világhírű Optina Pustyn és a Kijev Kamarakórus előadásában.

Soha nem látott bizánci egyházzenei fesztiválnak ad otthont Nyíregyháza. Május 20-án, szerda estétől pünkösdvasárnapig várják az érdeklődőket Nyíregyházán, Hajdúdorogon és Máriapócson. A bizánci egyházzene mindig is részlegesen háttérbe szorított zenei kulturális közegnek számított, ám az utóbbi évtizedben ez a lelki tartalmakat sugárzó zene reneszánszát éli. Az ötnapos egyházzenei fesztivál a Filharmónia Magyarország és a Görög Katolikus Egyházmegye közreműködésével valósul meg.
Boronkay Ferencné, a Filharmónia Magyarország kulturális szervezője azt mondta, nagyon fontosnak tartják azt, hogy az egyházi és a világi zene találkozhasson egymással. Ettől az évtől országos lett a fesztivál, és központja most Nyíregyháza lett.

Külföldi és magyar fellépők

Az egyházzenei fesztivál nyitónapján, május 20-án a NIKA Kamarakórus és a Szent Efrém Kórus előadásában gyönyörködhetnek a Görögkatolikus Püspöki Társszékesegyházban. Május 21-én Hajdúdorogon a Szent Efrém Férfikar és a Lautitia Kamarakórus lép fel. Május 22-én Görögkatolikus kórusok találkozójára kerül sor a Szent Miklós Általános Iskolában, este 7 órától pedig a Kodály-teremben a szentpétervári férfiegyüttes, az Optina Pustyn (optinya pusztin), a világ egyik legeredményesebb énekegyüttesével találkozhat a közönség. Május 23-án, szombaton a Máriapócsi Kegytemplomban lép fel a Kijevi Kamarakórus, amely Ukrajna legelismertebb vegyeskara. Május 24-én, pünkösdvasárnap a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Szent Atanáz Kórusa énekel, Bubnó Tamás karnagy vezényletével Máriapócson. A fesztivál öt napja alatt igazi egyházzenei különlegességeket kínálnak nem csupán hívő embereknek.

Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar karnagya óriási jelentőségűnek és hatalmas súlyúnak jellemezte a fesztivált. Azt mondta, nagy dolog, hogy Nyíregyháza központtal rendezik ezt meg. A karnagy hozzátette, az ilyen befektetés mindig megtérül: ezt azonban nem forintban és anyagiakban kell érteni, hanem lelkiekben jön majd vissza.

4 éves fesztiválciklus első állomása

Az egyházzenei fesztivál egy négyéves fesztiválciklus első állomása, jövőre Pécs központtal, katolikus zeneművekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, 2017-ben, a reformátusok ünnepi évében pedig Debrecen ad otthont az egyházzenei fesztiválnak. 2018-ban, Sopronban evangélikus zeneműveket hallhat a közönség. A nyíregyházi egyházzenei fesztivál nyitónapján, a zenei csemegék mellett, május 20-án Ikon-kiállítás is nyílik a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán.

Mikita Eszter