Egyeztetett a Hulladékkommandó

Nyíregyházán évente átlagosan 21 ezer tonna szemét keletkezik, melynek több mint fele illegálisan lerakott hulladék. 2015-ben a NYÍRVV Nonprofit Kft. 280,6 tonna illegális szemetet gyűjtött össze a városban, amely 86 tonnával több az előző évinél.

 

Hatékony kommandó

 

– Bár évről évre nagyobb mennyiségű szemét gyűlik össze, ennek elsősorban az az oka, hogy nőtt a takarításba bevont területek száma, valamint egyre hatékonyabb a felderítés – emelte ki Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. Közterület-fenntartási Iroda vezetője.

 

Egy év alatt 25 telep

 

A 2004 óta tevékenykedő Hulladékkommandó tavaly 25 illegális szemétlerakót tisztított meg egy évvel ezelőtt. Munkájuk eredményeként 2015-ben 97,6 tonna szemetet szállítottak el, amely közel 8 tonnával haladja meg az előző évi gyűjtést.

 

Gyakori a tettenérés

 

A Közterület-felügyelet megalakulása óta tagja a nyíregyházi Hulladékkommandónak. Munkatársaik tavaly öt esetben értek tetten olyanokat, akik illegális helyre szerették volna letenni a szemetet.

– Az elkövetőt a helyszínen megfogtuk, aki elismerte a szabálytalanságot. Megbüntettük és elvitte a hulladékot a megfelelő helyre, ott pakolta le – mondta Bodrogi László, a Nyíregyházi Közterület-felügyelet vezetője.

 

Van-e szerződés?

 

A mostani egyeztetésen az is kiderült, hogy az idei évben a kommandó a tervek szerint 10–12 alkalommal lép majd akcióba. A megszokott tevékenységeken túl pedig új elemek is segítik a hatékonyabb működést. Nyíregyháza külső részein, ahol műanyag lökhárítókat, gumiabroncsokat találnak, a környéken tevékenykedő vállalkozásokat a Közterület-felügyelettel közösen ellenőrzik majd. A cél az, hogy a kikerülő műanyag elemek lerakása megszűnjön, illetve, hogy kiderüljön, mindenki a megfelelő módon jár-e el a keletkező hulladékkal. Rendelkezik-e például vállalkozási tevékenységből eredő hulladék elszállítására vonatkozó szerződéssel – tette hozzá Keczkó János.


Büntetés jár érte

 

Nem árt tudni, hogy akit a kommandó a helyszínen ér tetten, helyszíni bírságként 50 ezer forintot kell fizetnie. Továbbá, akivel szemben szabálysértés miatt tesznek feljelentést, 150 ezer forintos bírsággal sújtható. Nyíregyháza önkormányzata 2015-ben az illegális hulladék összegyűjtésére és megsemmisítésére 8,5 millió forintot fordított.

Piszár Tünde