Egyetem, századnyi előzménnyel

Solti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztosa az eseményen hangsúlyozta, a változás új lendületet adhat a megyeszékhelynek, hiszen ezáltal bővülhet a gazdasági és oktatási kapcsolatrendszere. Kifejtette, az egyetemi rang több elvárással is együtt jár. A legfontosabb az, hogy az intézménynek meg kell találnia a saját helyét a felsőoktatási palettán. Ennek pedig egy része lehet, hogy bejelentették: a Nyíregyházi Egyetemen a Magyar Táncművészeti Főiskolával kötött megállapodás értelmében szeptembertől Táncos és próbavezető alapszak indul néptánc specializációval.

 

EGYÜTTMŰKÖDÉS A TÁNCMŰVÉSZETIVEL

 

Az eseményen elhangzott, az együttműködés fontossága abban rejlik, hogy egyrészt újraélesztenek egy régi képzést, másrészt megcéloznak egy olyan tehetséges fiatal réteget, akik nem tudnák bevállalni, hogy Budapestre utazzanak a Táncművészeti Főiskolára, harmadrészt pedig a 3 éves alapképzés lehetővé teszi azt is, hogy szakirányú képzésben részesüljenek a keleti országrészből és a határon túli területekről érkező néptáncosok, oktatók, társulatvezetők. Vagyis megvalósul a Magyar Táncművészeti Főiskola székhelyén, Budapesten kívüli oktatás is. A két intézmény közötti jó viszony évtizedekre nyúlik vissza, így a kelet-magyarországi telephely befogadása az eddigi együttműködést magasabb szintre emeli. Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora szerint nemcsak a hagyományok megőrzése, de a múltunk továbbadása is kötelességünk, ennek pedig tökéletes példája lesz az, hogy a fővároson kívül is lesz néptáncoktatás.

A szeptemberben induló Táncos és próbavezető – néptánc specializáció minimálisan 15 fő és legfeljebb 25 fő esetén indul. A hároméves alapszak államilag finanszírozott és önköltséges képzési helyeket egyaránt kínál. Helyszíne a Nyíregyházi Egyetem, amely az oktatáshoz szükséges infrastruktúrát is biztosítja. A képzést végző tanárok zömét a Magyar Táncművészeti Főiskola adja, a Nyíregyházi Egyetem oktatóival és a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolával karöltve.