Egyesületben az egészségügyi gazdálkodók – Megtartották az első régiós ülést

80 milliárdos hiánnyal kezdték a 2020-as esztendőt a Magyar Államkincstár hivatalos adatai szerint a hazai egészségügyben. Ennek egy részét zökkenőmentesen konszolidálja a kormány, másik részét viszont szigorú feltételekhez köti. Részleteit egy december végi kormányrendeletből ismerhetik a szakemberek.

Törökné Kaufmann Zsuzsanna, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke kiemelte:

Nagyon összetett a dolog, finanszírozási hiányokról beszélünk. Körülbelül 20-25 éves már ez a finanszírozási rendszer, aminek az aktualizálása nem történt meg az évek alatt, holott az idő elhaladt, minden drágább. A fenntartások drágábbak, tehát egy finanszírozási reformra is szükség van mindamellett, amit olvashatunk - a betegutaknak, a teljesítmény volumen korlátoknak - , tehát nagyon sok mindennek a reformjára van ahhoz szükség, hogy kilátás legyen arra, hogy konszolidálódjanak az intézmények.

Elkezdődött tehát a folyamat, melynek konkrét intézkedései még ismeretlenek – fogalmazott az egyesület elnöke, aki a Balatonfüredi Állami Szívkórház Gazdasági igazgatója.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház intézményei az előző évekhez hasonlóan most is konszolidációs támogatást kaptak, melynek összege még ismeretlen.

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató kiemelte:

Intézményünk adósságállománya az elmúlt évben valóban növekedett. Ha ezt számszerűsítjük, a mi 60 napon túli adósságállományunk az össz éves költségvetésünk csupán 1,4 %– a. Ez még egy minimális összeg.

A kórház főigazgatója szerint a konszolidáció után kezelhető lesz a költségvetési hiány, de ő is reméli a reformokat, a struktúra átalakítást. Helyénvaló a kérdés a legköltségesebb ágazat ügyében.

Ezek a sebészeti területek ahol olyan nagyfokú műszerfejlesztések zajlottak le, melyek nincsenek hozzáigazítva a finanszírozáshoz, de ezen dolgozik az egészségügyi kormányzat, és bízom benne, hogy ez megváltozik, és rendeződni fog.

- fogalmazott a főigazgató. 

A kormány az EMMI-nek, az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, a Nemzetgazdasági és a Honvédelmi Minisztériumnak adta ki a rendeletben megfogalmazott feladatokat, melyek a szakemberek szerint határidőt is tartalmaznak.