Egyértelműbb lett a CSOK igénylése

– A február elején megjelent rendeletmódosítás szinte minden részletét tisztázta a CSOK igénylésének – ezt mondja Dobos Péter. A Szabolcs Takarék hitelezésiigazgató-helyettese a Nyíregyházi Televízióban beszélt arról, hogy számos bizonytalan elem volt a korábbi rendeletben. Ezeket módosította a kormány február elején. Ahhoz, hogy egy magyar állampolgár hozzájusson a CSOK maximális 10+10 millió forintos összegéhez, először is el kell határoznia, hogy új ingatlanba költözik. Emellett kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy legalább három gyereket fog ott felnevelni. A magyar állampolgárság mellett büntetlen előélet és 2 éves TB jogviszony is feltétel, illetve az igénylőnek ne legyen olyan kötelezvénye, ami miatt bármilyen korábban megszerzett állami támogatást vissza kellene fizetnie. Ha ezeket kipipálta, akkor össze kell gyűjteni a család dokumentumait, erkölcsi bizonyítványát, NAV igazolást, adásvételi szerződést vagy költségvetést és be kell fáradni egy bankba vagy takarékszövetkezetbe. A dokumentumok alapján indulhat el ugyanis a CSOK igénylése. Dobos Péter hozzáfűzte, február elsejétől számos tárgyi feltételt enyhített a kormány.

[REKLAM]

– Rögzítik, hogy a lakás minimum 12 négyzetméteres szobával, fürdővel, főzőhelyiséggel rendelkezik, és ezen felül vannak a minimum négyzetméterárak. Eltöröltek felső négyzetméterhatárokat, eltöröltek felső összeghatárokat lakásvásárlásra – tette hozzá Dobos Péter.

A korábbi lakáscélú támogatásokkal való ütközést is megoldotta az új kormányrendelet. A CSOK ugyanis kimondja, hogy a megszerzett ingatlanban 10 évig életvitelszerűen kell lakni, de hasonló kötelezettséget írtak elő a a korábban megszerzett lakáscélú támogatások esetén is. Most a rendelet szerint az új lakásra vonatkozik majd a 10 év. A rendelet egy másik lényeges eleme, hogy akár egy 20 éves, még tanuló gyerek esetén is jogosult az igénylő a CSOK-ra. Ilyenkor nem probléma, hogy az adott gyerek esetleg 25 évesen elhagyja a szülői házat. Sőt, a fiatal maga is igényelheti majd a CSOK-ot, ha úgy dönt, családot alapít. Ha még mindig maradtak volna kérdések a CSOK feltételeiről, a pénzintézetek hangsúlyozzák, minden esetben pontos tájékoztatást tudnak adni az érdeklődőknek.

Z. Pintye Zsolt