Egyéni gazdaságokat ír össze a KSH

Háztartások, gazdaságok

 

A földhasználattal és az állattenyésztéssel kapcsolatos összeírás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 8471 háztartást érint. A Központi Statisztikai Hivatal munkatársai a felvételkor még nem tudják, mennyi lesz ebből a gazdaságok száma, hiszen az számít gazdaságnak, ha a háztartás mezőgazdasági tevékenysége egy bizonyos üzemméretet meghalad. A felvétel nem teljes körű. A megye 229 településéből 31 körzetben, meghatározott településrészeken végzik az adatok begyűjtését.

 

A gazdálkodók érdeke

 

Malakucziné Póka Mária, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője elmondta, az összeírás célja, hogy a rendszeresen megfigyelt gazdasági szervezetek mellett a háztartások mezőgazdasági tevékenységéről is rendelkezzenek a szakemberek információkkal. Hozzátette, évente két alkalommal kerül sor a megfigyelésre. Az így szerzett információk segítik a döntéshozókat, és természetesen a gazdáknak is segítségül szolgálhat, hiszen megalapozott döntéshozatalt tesznek lehetővé, mivel átfogó képet nyújtanak a mezőgazdaság helyzetéről.

 

Interneten, vagy számlálóbiztos segítségével

 

Az összeírás a magyar mezőgazdaság és elsősorban a gazdálkodók érdekeit szolgálja, az összegyűjtött adatok ugyanakkor elengedhetetlenül fontosak az agráriumot érintő hazai és uniós döntések meghozatalához. Az adatokat a Statisztikai törvény és az egyéb ide vonatkozó jogszabályok értelmében a hivatal bizalmasan kezeli, és kizárólag statisztikai célra használja fel. Az adatszolgáltatás kötelező. Akinek nincs lehetősége arra, hogy interneten keresztül kitöltse a kérdőívet webes felületen május 23-ig, azokat számlálóbiztos keresi fel május 24. és június 15. között. Azok a gazdaságok, akik kiemelkedő jelentőségű mezőgazdasági tevékenységet végeznek, csak interneten keresztül szolgáltathatnak adatot június 15-ig emezo.ksh.hu oldalon.

ME.