Egyedülálló Atlétikai Centrum épül

Rövidesen elkezdődhet a Tiszavasvári úton az Atlétikai Centrum építése. A Modern Városok Programjának részeként induló, nagyjából 3,5 milliárd forintos beruházás keretében teljesen megújul a szabadtéri rész és épül egy korszerű atlétikai csarnok, amely több sportágnak is helyet ad. (Megjelent a Napló 03.10-ei számában.)

Már elkészültek az engedélyes tervek, így következõ fázisába léphet az Atlétikai Centrum építése. Mint múlt heti számunkban írtuk: ez is azon projektek között van, amelyek kapcsán Nyíregyházán egyeztetett Lázár János miniszter dr. Kovács Ferenccel, s aminek megvalósulásáról még 2015 novemberében állapodott meg a miniszterelnök a polgármesterrel – számos más beruházás mellett.
 

FIGYELTEK AZ IGÉNYEKRE

Batizi Tamás

Batizi Tamás, a polgármesteri kabinet vezetõje a Nyíregyházi Televíziónak azt nyilatkozta, a központ megépítése jó esetben nyáron elkezdõdhet. – Mivel jelentõs beruházásról van szó, a nemsokára kiírandó közbeszerzési eljárás több hónapig is elhúzódhat, hiszen várhatóan sokan jelentkeznek a kivitelezésre. S utána kezdõdik majd a látványosabb rész, az építkezés, melyet eddig hosszú idõn keresztül a tervek elkészítése elõzött meg – mondta. A kabinetvezetõ kiemelte: a koncepción többször is változtatni kellett a sportágak képviselõivel való egyeztetések következtében, kielégítve az igényeket. Ami már biztos: teljesen megújul a volt NYVSC pálya helyén létrejövõ centrum szabadtéri része, beleértve a rekortánt és a lelátót is.
 

NEMZETKÖZI SZINT ÉS LEHETŐSÉGEK

Emellett épül egy körülbelül  5000  négyzetméteres fedett pályás centrum, ami több sportágat is befogad, de a legnagyobb vonzerõt az atlétika jelenti majd. – A SYMA csarnok mellett, amelynek bezárásáról is szólnak hírek, ez lesz Magyarországon az egyetlen olyan, 200 méteres, szabvány fedett pálya, lelátóval, amely alkalmas lesz országos  és nemzetközi versenyek rendezésére. De nemcsak nálunk lesz különleges, hiszen a környezõ országok atlétáinak is jó lehetõséget jelent majd. Tervezünk egy kisebb sportszállót, így akár versenyek, akár edzõtáborok miatt is népszerû lehet Nyíregyháza a lengyel, szlovák, román sportolók körében amellett, hogy minden igényt kielégítõen segíti majd a helyi sportolók felkészülését – tekintett elõre Batizi Tamás.
  Az atlétika mellett még három sportág jelenik meg hangsúlyosan a csarnokban. A cselgáncsozók két tatamit kapnak, a Nyíregyházán egyre inkább sikeres sportágnak számító vívás képviselõi (természetesen a mozgássérültek, a kerekesszékesek edzéslehetõségeit is figyelembe véve) öt pástot, s az országszerte egyre népszerûbb tollaslabda is megjelenik Nyíregyházán.
–  Menet közben sokat kellett módosítani a terveken, ugyanis mindenkinek a véleményét meghallgattuk. A tollaslabdánál, melyet itt is bizonyára sokan megkedvelnek majd, kettõ helyett négy pálya lett, ugyanis ez alapfeltétel ahhoz, hogy versenyeket rendezhessünk, s a világítást is át kellett tervezni az õ speciális igényeik miatt. A nehézatlétáknak, a dobóknak pedig például egy külön szekciót hoztunk létre, hogy télen is készülhessenek – vezetett körbe gondolatban Batizi Tamás.

Most így néz ki az elhanyagolt terület, de a szabadtéri rész is megújul a projektben

A jogerõs építési engedélyt hamarosan megkaphatja a város, így a régi épületek nemsokára eltûnnek a városhoz került területrõl, hogy a helyét egy, az országban egyedülálló Atlétikai Centrum foglalja el. Ha a beruházás során minden rendben zajlik, 2018 õszére elkészülhet a létesítmény.

(Szerző: Tarczy Gyula)

Felső kép: A vívók és a tolláslabdázók is helyet kapnak az új épületben (A fotók tervrajzok, így csupán illusztrációk)