Egy vaskereskedés emlékére
„Mindennemű vasáruk, szerszámok, edények, konyhafelszerelések és háztartási cikkek, mezőgazdasági eszközök, műszaki cikkek, olajok állandó nagy raktára. Mezőgazdasági gépek képviselete” – olvasható abban az 1928-ban megjelent hirdetésben, amely Nyíregyházán az akkori Vay Ádám utcai vaskereskedésbe invitálta a vevőket. Az egykor nagy forgalmat bonyolító kereskedést Wirtschafter Ármin alapította, ahogyan ezt emléktábla is hirdeti az egykori épület helyén álló ház falán (képünkön).

A nagy múltú Wirtschafter család Zemplén vármegyéből származott. Innen települt át Ármin, aki Ottó fia születését azzal tette emlékezetessé 1882-ben, hogy a Pazonyi (később Vay Ádám, ma Dózsa György) utca 3. sz. alatti épületben, Szopkó Alfréd gyógyszerész házában vaskereskedést nyitott. Tizennyolc évvel később a már fiatalemberré lett Ottó apja örökébe lépett és átvette az üzlet vezetését. Az alapító 1901-ben elhunyt, de a jól bejáratott név mindvégig ott maradt az üzlet cégérén: „Wirtschafter Ármin vaskereskedés”.

Hamarosan Ottónak is ifjú segédei akadtak a fiai, András és Gábor személyében. 1918-ban hadi fémbeváltó helynek is kijelölték, ahová hazafias kötelességből a fémtárgyakat be lehetett szolgáltatni. Az árukészletet és a kínálatot is folyamatosan bővítették. Egy 1927-es hirdetésben például azt adják közzé, hogy a vaskereskedés a Magyar Királyi Államvasutak gépgyárának kerületi képviselete, ahol „mindennemű gazdasági gépek, cséplőgarnitúrák szakszerű eladása” történik. A fiúk lettek volna azok, akik a családi vállalkozást tovább viszik, azonban a történelem közbeszólt. 1944-ben a vaskereskedést elvették, a családot pedig elhurcolták. A második világháború borzalmait csak András és Gábor élték túl, akik 1945-ben tértek haza szülővárosukba. Szinte elölről kellett kezdeniük mindent, de szorgalmukat siker koronázta és újra a város megbecsült kereskedői lettek. Azonban az 1949-es államosítással odaveszett mindenük. A testvérek Budapestre költöztek és ott alapítottak családot.

Ilyés Gábor helytörténész