Egy városvédő mesterember portréja

Leviczky László 1922. szeptember 22-én született Nyíregyházán. Iskolai tanulmányait a Jókai Mór Községi Polgári Fiúiskolában végezte. 1938-ban beállt a híres Prékopa Lajos órás és ékszerész céghez tanulónak, később órássegédnek. A második világháború évei alatt sorköteles katonai szolgálatát teljesítette. 1946-ban jótékony célú műsoros táncestélyt rendezett barátaival a távollévő polgári foglyok hozzátartozóinak meg­segítésére. 1948-ban váltotta ki iparigazolványát és kezdte meg önálló iparos te­vékenységét régi jó barátjával, Varga Endre aranyművessel és ékszerésszel. Első üzletük a Bessenyei tér 14. sz. alatti épületben, az Osgyá­ni-féle gyógyszertár közelében volt. Amikor a patikát elbontották, innen mentette meg a törmelékből azt a hőmérőt, amelyet a városháza falára helyeztetett.

[REKLAM]

Aktívan bekapcsolódott a város sportéletébe is. Társaival motoros csillagtúra-, terep- és gyorsasági versenyeket szerveztek. A vasutas sportpályát salakmotor-versenyzésre is átalakították. Nagy szerepe volt a sportlövészet megszervezésében is. Lövészklubjának tagjaival lőteret építettek, országos eredményeket értek el és több válogatott szintű sportolót neveltek ki. 1962-ben az addig végzett sportmunkája elismeréséül megkapta a Testnevelés és Sport Érdemes Dolgozója elismerést.
Karbantartotta és szükség esetén javította a város templomainak toronyóráit. Utolsó ilyen nagy munkája 1982-ben volt, amikor az evangélikus nagytemplom toronyórájának óraszerkezetét és harangjátékát ­ javította meg, újította fel. De ő szerkesztette meg a Városi Stadion első óráját is.

A város vezetése 1987-ben Pro Urbe kitüntetésben részesítette. 1987. október 30-án hunyt el. A síremlékén található bronz dombormű (képünkön) Tóth Sándor szobrászművész alkotása.

Ilyés Gábor helytörténész