Egy sokoldalú képzőművész Nyíregyházáról

– Mikor kezdett érdekelni a képzőművészet világa?

– A volt általános iskolámban lehetőségem nyílt délutánonként képzőművészeti szakkörre járni. Eleinte nem foglalkoztatott a dolog, de hamar rájöttem, hogy hihetetlenül színessé tudja varázsolni a legszürkébb hétköznapokat is. (mosolyog) Az, hogy ebbe az irányba tanulhattam tovább és egy szakkörből az életem fontos részévé vált a művészet, megválaszolta az összes kérdésemet a céljaimmal kapcsolatban... Egyértelművé vált, hogy ezen az úton szeretnék tovább haladni.

 

ÉRDEKLI A MŰVÉSZETTÖRTÉNET

 

– Mely technikák, stílusok a kedvenceid?

– Széles körben érdekelnek a művészeti stílusok és technikák, legszívesebben a teljes művészettörténetet felsorolnám a tökéletes válaszhoz. (nevet) Mégis talán az expresszionizmus és a szürrealizmus áll hozzám a legközelebb. A festészetben szívesen ötvözöm a technikákat; porpasztel, akril, de a kedvencem az olajfesték. A rajz terén is megválogatom az eszközeimet, leginkább szénnel szeretek dolgozni.

 

ORSZÁGOS VERSENYRŐL KÜLÖNDÍJJAL TÉRT HAZA


– A XXIV. Országos Rajzversenyen különdíjjal jutalmaztak. Milyen alkotással készültél a megmérettetésre?

– Rengeteget gyakoroltam, rajzórán igyekeztünk hasonló feladatokkal megbirkózni, sokat jelentett számomra tanárom, Janisch Kornélia támogatása. Nélkülözhetetlen volt az önálló felkészülés is, sok időt töltöttem ezzel, de megérte. Az iskolában megrendezett rajzverseny két fordulója nemcsak afelől döntött, hogy kik képviselik majd az iskolát, hanem remekül felkészített az éles helyzetre is.

 

HATALMAS ÖRÖM VOLT SZÁMÁRA A DÍJ

 

– Hogy érintett a siker?

– Meglepő volt. (mosolyog) A díjazáson próbáltam higgadtan és profin viselkedni, de legbelül hatalmas, gyermekies öröm kerekedett felül rajtam. Mindenesetre egy új lendületet adott az életembe, éreztette velem, hogy van értelme és eredménye annak, amit csinálok.

 

ELVONT STÍLUSÚ MUNKÁK

 

– Melyik alkotásod a legemlékezetesebb számodra?

– Kevés munkámról gondolom azt, hogy eléri azt a bizonyos szintet, amit már szívesen megmutathatok a világnak. A legtöbb vagy technikai kísérletek céljából készül, vagy egyszerűen nem érzem úgy, hogy bárki megértené a képen látottakat. Van egy azonban, ami pályázatra született, eredetileg a sporttal kapcsolatban. Sajnos kicsúsztam a határidőből és nem sikerült beküldenem, így nálam maradt és tovább dolgozhattam rajta. Egyáltalán nem bántam meg, hisz sikerült azt sokkal magasabb színvonalra emelnem.

 

MŰVÉSZETI ÁGAK ÖTVÖZÉSE

 

– Vannak-e jövőbeli terveid a képzőművészet terén?

– Meg akarom ismerni a képzőművészetet más oldalakról is. Főleg az építészet és a szobrászat érdekel. Szeretném a festészetben megszerzett tudásomat más területeken is felhasználni, eltörölni a nem létező határokat, a művészet különböző ágai között.

Farkas Fanni