Egy Régi mese Pál Dénestől

– Már többször is hallhattuk Tőled, hogy milyen fontos számodra a karácsony. Milyen gyermekkori élményeid határozzák meg az ünnepet?

– Nekünk mindig arról szólt a karácsony, hogy együtt a család, és ez most is így van. Próbáljuk – ha egy kicsit nehezebben is sikerül az utóbbi években –, hogy mindannyian együtt legyünk: szüleim, nagyszüleim, a nővéremék és a családja. Azért is nehezebb, mert én most Budapesten tartózkodom általában, de reméljük, idén is sikerül összehozni a családot. Mi a nagyszüleimmel együtt éltünk, egy udvar és két ház, így a készülődés is közös volt. Ahogy vége volt az iskolának és elkezdődött a szünet, számunkra minden a karácsonyról szólt. Együtt sütögettünk, vagy hóvárat építettünk, családcentrikus ünnep volt az egész.

 

KEDVENCEM A KOSÁRKA!

 

– Ha már sütögetés... Milyen ételek kerülnek az asztalra karácsonykor Nálatok?

– Hú! Vannak kedvencek, több is! Ami nálunk nagyon tradicionális étel, az a halászlé. Ez azért is különleges, mert Lillafüred nincs tőlünk messze és ott van egy halas, ahol konkrétan rámutatok, hogy melyik halat szeretném és az kerül az asztalra. Egyébként ilyenkor édesanyám szeret túlzásba esni és rengeteg félét sütni-főzni, úgyhogy sosem tudjuk, hogy hajnali kettőkor vagy háromkor kel fel – de már délben minden készen van az ünnepi vacsorára. Szerintem idén is így lesz, úgy húszféle sütire számolok (nevet). Az abszolút kedvencem a kosárka!

 

IMÁDOM A KARÁCSONYT

 

– Milyen ajándékokkal szoktál kedveskedni a szeretteidnek?

– Volt kísérletező kreatív időszakom, amikor próbáltam mindent összeeszkábálni, összeragasztani – saját készítésű szalvéták, batikolás például. Most kisebb fajta nyomozásban vagyok, a vége felé pedig elkésésben, mert mindig az utolsó pillanatokban sikerül ezeket az ajándékokat beszerezni. De mindig próbálok arra figyelni, hogy személyes töltetűek legyenek, tehát nem egy áruházban veszek díszdobozos tusfürdőt (nevet). Mindig utánajárok, hogy ki mit szeretne, de nálunk nem a nagy ajándékokról szól az ünnep. Gyerekként nem írtunk listát a Jézuskának, nem voltak konkrét vágyaink. Mindig örültünk egy focilabdának vagy ruhának – mert olyan ajándékok voltak ezek, amiket az ember szívesen kapott, mert szeretetből adták. Idén is inkább személyre szabott ajándékokkal fogok kedveskedni a szeretteimnek és remélem, betalálnak majd.

 

A LEGÚJABB DAL A RÉGI MESE

 

– A legújabb dalodat, a Régi mesét is a karácsony inspirálta. Milyen érzés olyasmiről énekelni, ami nagyon közel áll a szívedhez?

– Azt hiszem, az előbbiekből is jól látszik, hogy nagyon közel áll hozzám a karácsony. Szeretek ráhangolódni picikét, már október végén ünnepi dalokat hallgatni, díszíteni a lakást.
Ilyen szempontból egyszerre hálás és hálátlan feladat karácsonyi dalt írni, hiszen fontos, hogy ne legyen tele közhelyekkel. Nem akartunk drámai hangulatot. Egy kedves, vidám dallal szerettünk volna kijönni, könnyed és felszabadult formában. A szöveg is ehhez illeszkedik, arról szól, hogy felnőttként is meg tudjuk élni azokat az érzéseket, élményeket, amiket gyerekként. Ez az egyik legjobb része a karácsonynak: azokat a dolgokat, amiket kisebbként értéknek tartottunk, felidézi bennünk.

A nyíregyházi Kossuth tér adventi programjait az alábbi link alatt tekinthetik meg.

Farkas Fanni

(Fotó: Trifonov Éva)