Egy óra tudomány a Múzeumban

Az esztendő talán legjobb ásatásáról tájékoztatja majd a közönséget L. Nagy Márta régész, ki a Debreceni úton, az Ipari Park területén készülő Logisztikai épület alatt nemrég befejeződött feltáró munkákat irányította. „Ősi nomádok nyomdokain jártunk, s kérdés volt, hogy megfejtjük-e valaha titkaikat” – vezette be a kutató beszámolója témáját. Az ügyet kísérő megszokhatatlan izgalomról, a nyomozásról, a leletekről, és természetesen az anyag feldolgozásáról, rendszerezéséről, és a szinte kötelező kiállításról tart majd izgalmas, képes beszámolót.

Az egykori officinába (gyógyszerész műhelybe) belépő betegeket mindig is elkápráztatták a patika művészien kimunkált bútorzatai és a szabad polcokon sorakozó fából, kerámiából, üvegből és fémből készített, művészi kivitelű állványedények. Ezek világába nyújt betekintést Madár Ximena, és ismerteti ezen iparművészeti értékkel bíró tárolóedények és gyógyszerészeti felszerelések típusait, illetve fejlődéstörténetét.

„Málé pite, piros lityak” a címe dr. Dámné dr. Rácz Magdolna irodalomtörténész előadásának, mely Móricz Zsigmond szatmári gyűjtőútjának egykori újdonságait, s az életműbe ágyazott nyelvtani és irodalmi kincseket gyűjti csokorba. Próbálnám a kapizsonnal oldani kíváncsiságukat, de jobb, ha meghallgatják a szakavatott magyarázatot!