Egy nap a városgond(n)ok nyomában

Béla segített már fáról pávát és macskát menteni, de ott volt akkor is, amikor kutya miatt elszabadult egy gazdátlan autó. Azt mondja, soha nem tud pihenni, naponta legalább 120 kilométert megy, és közel félszáz telefonhívást fogad.

Bordás Bélával nem nehéz az újságírók dolga. Elég neki egyetlen kérdést feltenni és képes róla órákig beszélni – persze, megszakításokkal, hiszen 5 percenként csörög a telefonja és minden száz méteren ismerősbe botlik. Hamar megtudom tőle, hogy reggelente ötkor kel, hattól pedig a várost járja, ma viszont már a korai hajnali órákban jelzést kapott: a Közép utcában a vihar miatt leszakadt egy faág és balesetveszélyes az arra közlekedőkre nézve.

– Naponta közel félszáz bejelentést szoktam kapni. Előfordul, hogy a lombkoronák eltakarják a kandelábereket, bokrok, cserjék zavarják a szabad kilátást, van, hogy hajléktalanok költöznek be elhagyott ingatlanokba, de sajnos az is előfordul, hogy közlekedési táblákat rongálnak meg ismeretlenek. Emlékszem a legelső bejelentésre. Az volt a városlakó panasza, hogy egy kukásautóból dinnyelé folyt ki, ami nagyon büdös volt.

 

BALESETVESZÉLYES FAÁGAK

 

Délelőtt 10 órát üt az óra, amikor beülök mellé az elektromos kisautóba. Első utunk a Móricz Zsigmond utcára vezet, ahol a NYÍRVV munkatársai éppen az Érpatak főfolyása mellett, a balesetveszélyes faágakat takarítják el. A környéken egyébként egy másik csapat is dolgozott, Jánosék, akik a Toldi utca 83. előtt egy elkorhadt fát vágtak ki. Nem tart sokáig látogatásunk, hiszen újra megcsörren a telefonja. Bejelentés érkezik: a Kéményseprő utcán sűrű a forgalom. Hiába egyirányúsították ott a forgalmat, a járművezetők ezt figyelmen kívül hagyják és behajtanak a tiltó jelzés ellenére is.

 

CSATORNÁT IS TISZTÍTOTTUNK

 

Mialatt többször is átszeltük a várost, Bélától újra megtanulhattam a közlekedési szabályokat. Láttunk tiltó tábla ellenére behajtó autóst, tolva szabályos tábla ellenére kerékpáron ülő városlakót, és elfordított KRESZ-táblákat is. Még megállunk a Kossuth utcán bokrot nyesni, az Ószőlő utcában csatornát tisztítani és megnéztük azt is, hogy minden rendben van-e a Búza téri piaccsarnokban. A nap végén fáradtan köszönök el tőle, de másnap pontban háromnegyed kettőkor megtudom: a nap most is este tízkor ért véget...

 

„VANNAK SZÉP EMLÉKEIM”

 

– Sok érdekes bejelentés futott már be hozzám. Májusban például azért hívott fel az egyik járókelő, mert a múzeumfalu előtt egy pávát látott a fán. Felhívtam a tűzoltókat, de mint kiderült, ők csak haszonállatot mentenek, így a speciális mentők segítettek, akik alpintechnikával próbálták meg lehozni az állatot. Szintén májusban történt, hogy a Család utca 73. szám alatt egy cica sírt már két napja a fa tetején. Hívtam a speciális mentőket, felmásztak, de mire az egyik szakember elérte volna, a macska megharapta. A legkedvesebb emlékem az volt, amikor egy 90 év feletti idős hölgy felhívott, hogy az erkélyére már annyira benő a fa lombkoronája, hogy nem jut friss levegőhöz. Megoldottuk a problémáját, és hálából sírva a nyakamba borult. Persze történnek szomorú dolgok is. Emlékszem, mikor a Bocskai utcáról kaptam telefonhívást, hogy több napja nem láttak egy idős párt. A hatóságokat értesítettem, de sajnos már késő volt. Ezeket nehéz feldolgozni, de mindig új erő kell, hiszen napról napra újabb feladat vár ránk.

 

HÍVJÁK ÉSZREVÉTELEIKKEL

 

Ha a városlakóknak a közterületekkel kapcsolatban észrevételük van, azt továbbra is a 70/387-8914-es telefonszámon jelezhetik Nyíregyháza városgondnokának.

Bruszel Dóra