Egy kiállítás margójára, avagy Szinyei Merse Pál, a fény festője

Nem ismerte a francia impresszionistákat, mégis közös nevezőre jutott velük. Talán mert amikor ráérzett a szabadban festés örömére és a szabadságéra, könnyebb volt megértenie, a fényt kell megfestenie. Szinyei Merse Pál 80 festménye, vázlata, garfikája igazolja a Jósa András Múzeumban, hogy plein-air egyik legünnepeltebb magyar festője a franciáktól függetlenül is a fény szakértőjévé vált. A Szinyei Impressziói kiállítás igazi kaland a képzőművészet szerelmeseinek. 

Cilindert kapott Szinyei Merse Pál egy nyíregyházi diáktól egy múzeumpedagógia órán. A középiskolások úgy kaptak ízelítőt a századforduló ködös világából, hogy különböző tárgyakkal idézték fel a kort. Szinyei Merse Pál nyolcvan festménye, grafikája és vázlata repíti a Jósa András Múzeum látogatóit a 19. század végi, 20. század eleji Magyarországra.

Virágzó almafák, Bodrogpart, pipacsos táj vagy éppen a Kárpátok bércei tűnnek fel a színekben pompázó képeken, melyekről még a laikusnak is az impresszionisták jutnak eszébe. Pedig a fiatal Szinyei nem ismerte a franciák alkotásait.

Későn jutott el Párizsba. Már elmúlt 60 éves, amikor először láthatta az impresszionisták alkotásait. A müncheni akadémia neveltje volt, tehát teljesen más irányban kezdett el tanulni, de mindvégig érezte, egész élete során, hogy a tájat kell megfesse.

– mondja Madár Xiména, művészettörténész.

Miközben a világ a romantikus és realista festőket élteti, Szinyei, akárcsak a francia impresszionisták, kimegy a szabadba és magát a fényt festi meg. Közép-Európában ettől lesz valódi unikum a munkássága.

Hogy teljesen egy időben fessen, a festészet tovább fejlődésében olyan fontos szerepet vállaló, a látványt visszaadó festészetben, ez a Szinye-féle festészet. Teljesen unikális.

– teszi hozzá Szinyei Merse Anna, művészettörténész, a festő dédunokája.

Páratlan a kiállítási anyag

Magyarországon harminc éve nem volt ilyen nagyszabású Szinyei kiállítás. A Magyar Nemzeti Galéria 28 képet bocsátott rendelkezésünkre, ezen kívül még 14 múzeumból kértük kölcsön azokat a képeket, amik itt láthatóak és 30 magángyűjtőhöz kellene bekopogni, hogy egyenként meg tudja nézni, aki szereti a Szinyei képeket.

– emelte ki dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Szinyei a színek és a fény szerelmese. Ezt jól tükrözik az alkotásai, a magyar festészet számára pedig minden tájképe bátorító szó a plein-air felé. Nélküle talán ma nem beszélhetnénk a nagybányai iskoláról sem.