Egy hónappal tovább kérhető az SZJA tervezetek postázása – Otthonról is igényelhető

Április 15-éig kérhetik a személyi jövedelemadó-bevallás tervezetek postázását az ügyfelek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet miatt az eredeti határidőhöz képest egy hónappal tovább vehetik igénybe ezt a lehetőséget azok, akik nem rendelkeznek Ügyfélkapuval. Ez SMS-ben, postai úton, e-mailben vagy akár személyesen is kérhető a hatóságtól.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ebben az évben több, mint 5,5 millió személyi jövedelemadó-bevallás tervezetet készített el, ezeket az Ügyfélkapu segítségével már elérhetik az adózók. A hatóság külön kérés nélkül elkészítette ezeket a dokumentumokat azoknak, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik, így munkavállalóknak, őstermelőknek, áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak egyaránt.

Egy hónappal tovább kérhető a tervezet

Az Ügyfélkapuval nem rendelkező adózók eredetileg március 16-áig kérhették volna a tervezetek postázását, a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet miatt azonban ezt a dátumot egy hónappal meghosszabbította a NAV.

Azok az ügyfelek, akik nem rendelkeznek Ügyfélkapuval, április 15-éig kérhetik a bevallási tervezeteknek a postázását, mindenképpen azt szeretnénk kérni, hogy elsősorban az Ügyfélkapun keresztül próbálják meg ezeket a tervezeteket megtekinteni, illetve elfogadni. Azonban, hogy ha nincs erre lehetőségük, természetesen a kipostázást megteszi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ha valaki nem kíván változtatni a tervezeten, akkor nem szükséges visszaküldenie, hiszen automatikusan május huszadikával bevallássá fog változni ez a tervezet.

- közölte a Magyar Norbert ,a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Otthonról is igényelhető a postázás

 A tervezetek postázását több módon is igényelhetik az ügyfelek, de a személyes módosításra is lehetőség van. Érdemes azonban tudni, hogy március 18-tól heti 25 órában várják az ügyfeleket, az Operatív Törzs ajánlása alapján pedig az ügyfélfogadás gyakorlata is változott, ez azt jelenti, hogy az ügyféltérben egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat, ahány ügyfélszolgálati ablak nyitva van. A postázás azonban egyszerűen, otthonról is igényelhető.

SMS-ben kérhető a postázás a 30/344 43 04-es számon (ebben a formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján elérhető űrlapon is lekérhető, valamint telefonon a 1819-es hívószámon. Mindenképpen javasoljuk, hogy ha valakinek szüksége lenne arra, hogy az ügyfélszolgálaton bármilyen módosítást személyesen eszközöljön ezen a bevalláson, akkor tegye meg, hogy előtte egy időpontot foglal és a konkrét időpontra érkezzen az ügyfélszolgálatra.

 - folytatta a sajtóreferens.

Adókedvezmények a koronavírus idején

Az adóügyekhez tartozik még, hogy egy új kormányrendelet alapján a kisadózó vállalkozások egy része mentesül a tételes adó megfizetése alól március, április, május és június hónapban. Azoknak a KATA-soknak nem kell fizetni, akik abban a 26 tevékenységi körben szerepelnek, amelyet meghatározott a kormány, ilyen például a taxis, a fodrász, az előadó-művészet, a szállodai szolgáltatás és a vendéglátás. A teljes listáról és a konkrét tevékenységekről érdemes minden vállalkozónak tájékozódni.

 

Nagy Boglárka