Egy hónap múlva választ az ország - Minden, amit tudni kell a menetéről
Egy hónap múlva választ az ország

Európai parlamenti (EP) választásokat ötévente tartanak az Európai Unióban; a legutóbbi 2014-ben volt. A szavazást 2019-ben – a Tanács döntésének értelmében – május 23. és 26. között kell megtartani. Mivel a választási eljárásról szóló törvény értelmében Magyarországon csak vasárnap lehet választást tartani, a voksolás időpontja 2019. május 26. lesz. Nyíregyházán több mint 90 ezren szavazhatnak majd.

 

Az európai parlamenti választás egyfordulós listás szavazás, amin Magyarországon csak pártok indulhatnak. A mandátumokat a szerzett voksok arányában osztják el. Az ország az EP javaslata alapján a 2019-es választásokon is 21 képviselőt küldhet majd az Európai Parlamentbe. A mandátumokat a leadott szavazatok arányában osztják szét a pártok között, a listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.

Nyolc millióan voksolnak

A választásra jogosultak aktuális száma 8 024 371 fő. A március 20-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően április 5-éig kellett kézhez kapniuk az értesítést arról, hogy felvették őket a névjegyzékbe. Aki nem kapta meg, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) új értesítőt igényelhet.

– Kérjük, hogy mindenki figyeljen oda, valóban megkapta-e az értesítőjét. Ha nem, akkor érdemes befáradni hozzánk, a Polgármesteri Hivatalba, a Helyi Választási Irodához és mi megnézzük, mi történhetett, amennyiben pedig szükséges, pótoljuk – hangsúlyozta dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, a helyi választási iroda vezetője. Nagyon fontos információk vannak az értesítőben: többek között az, hogy a választópolgárnak hol kell majd szavaznia, mi a szavazóhelyisége címe. Érdemes nem rutinból elindulni voksolni, hiszen a város belső migrációja miatt akadhatnak apróbb változtatások, tehát nem biztos, hogy ugyanoda kell mennie szavazni, mint ahol legutóbb voksolt. Azt is összegzi az értesítő, hogy mi a teendő, ha a szavazás napján nem az állandó lakcímünkön tartózkodunk, hanem esetleg Magyarország egy másik településén, esetleg külképviseleti szavazást kérünk, mert külföldön vagyunk.

Május 22-éig lehet kérni

Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, május 22-éig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre.  

Csak este 11 után lesz eredmény

Az európai parlamenti választáson csak este 11 óra után kezdi közölni az előzetes tájékoztató adatokat a Nemzeti Választási Iroda, az EP-választásnál ugyanis az az uniós előírás, hogy csak akkor hozható a voksolás eredménye nyilvánosságra, ha a 27 tagállam összes szavazókörében befejeződik a szavazás. Mivel Olaszországban csak este 11 órakor fejeződik be a voksolás – a szavazóköröket Magyarországon már este 7 órakor bezárják, és elkezdik összeszámolni a voksokat –, az NVI csak este 11 óra után kezdi majd közzétenni internetes oldalán (www.va­lasztas.hu) az EP-választás előzetes tájékoztató adatait.  A választás hivatalos végeredményét azonban a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása – ennek határideje május 30. –, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, legkésőbb a szavazás utáni 19. napon, június 14-én.