Egy fix tradicionális húsvéti étel a jövő hétre: sárgatúró, recepttel!
Bár még egy hét hátra van az ünnepig, sokan már most elkezdik megtervezni a húsvéti menüt. Erről pedig nem maradhat le a sárgatúró, ami tradicionális húsvéti étel. A Hajdúságból és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből terjedt el, ma már sok helyen készítik el az ünnepre.
A 40 napos böjtöt követően, jövő héten vasárnap már bőségesen kerülhet étel az ünnepi asztalra. Ilyenkor szinte elmaradhatatlan róla a kalács, a sonka és a sárgatúró. Az utóbbit több néven ismerik: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka. Az alábbiakban ötletet adunk elkészítéséhez:
ÍGY KÉSZÜL A SÁRGATÚRÓ
A tejet felforralják, beleteszik a cukrot, valamint a sót. A felvert tojásokat hozzáadják a felforrt tejhez, és alacsony lángon addig főzik, míg az állaga túrószerű nem lesz. Vászonruhába öntik, az anyagot összekötik, a levet ezzel leszűrik, majd a gömböt fellógatják és hagyják lecsepegni.
Hozzávalók 4 személyre
fél liter tej
5 egész tojás
1-2 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
kis maréknyi mazsola (elhagyható)
1 kisebb fahéjrúd (elhagyható)
csipetnyi só