Egy elképzelt mesevilág...
Ki gondolta volna, hogy van az a hely, ahol megfér egymás mellett egy Jedi harcos és Hamupipőke, ahol szomszédokként él Batman és Superman, és ahol Julius Caesart és Kleopátrát csupán két nindzsa választja el egymástól... No, nem egy elképzelt mesebeli világról van szó és még csak nem is a mozik egyik népszerű filmjéről, hanem a jelmezkölcsönzőkről, ahol mostanság egymást érik az „átváltozni akarók”.

Alighogy a szekrény mélyére kerültek a halloween-jelmezek és a szilveszteri álar­cok, a farsangi időszak egy újabb alkalmat ad arra, hogy mi legyünk a Stars Wars filmekből ismert Jedik, vagy éppen a Jégvarázs Elsája, de ott állnak vállfákra sorakozva a Hamupipőkék, a Shrekek, a Fionák, a cápák és még a tücskök is.
Javában tart az óvodákban és iskolákban a bálok, és a jelmezesdik ideje, ami a szülőknek is feladja a leckét, hiszen már az egészen kicsiknek is vannak konkrét és nagyon komoly elképzeléseik arról, hogy mik szeretnének lenni a farsangi buliban. Az álomból pedig nem egyszerű valóságot teremteni. Bár vannak olyan bátor szülők, akik házilag készítik el a hőn áhított jelmezt, mégis sokan az egyszerűbb utat választják, és a kölcsönzőkben keresik meg a számukra legmegfelelőbb maskarát.
Lehoczky Zsuzsa, az egyik belvárosi jelmezkölcsönző tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta, minden évben azok a jelmezek a legnépszerűbbek, amelyek megtestesítői a televízióban vagy a mozikban köszönnek vissza ránk.
– Gyakran találkozunk azzal, hogy a szülők bár saját kezűleg elkészítettek egy jelmezt gyermeküknek, de az nem tetszett a csemetének, így a kölcsönzés mellett döntöttek. Jelmezek terén a határ a csillagos ég. A tavalyi évben a Monster High maskarák voltak a legnépszerűbbek, de örök kedvencek a vadállatos, a vízi állatos, a szuperhősös, a katonás, a rendőrös, valamint a tűzoltós jelmezek is.

Hercegnők és Jedik

A lányok szeretnek hercegnőnek beöltözni, nagyon menő most a Jégvarázs Elsájának ruhája. A fiúk körében pedig favorit Amerika kapitánynak, vasembernek, vagy a Star Wars szereplőinek lenni – ezek idén a legnépszerűbbek. Persze, nemcsak a fiatalok szeretnek beöltözni, nagyon sok felnőtt vendégünk is van. ők többségében páros jelmezeket keresnek – hangsúlyozta. Hogy jelmezben nincs lehetetlen, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy lehet már kapni kívül-belül hordható, úgynevezett kifordítós maskarát, ilyen például Hamupipőkéé, de akár még világítósat is. Azon pedig ne búsuljunk, hogy a házi kedvencünknek otthon kell maradni jelmez híján. Már a kutyáknak is lehet kapni supermanes, vagy akár batmanes maskarát is...

(Szerző: Bruszel Dóra)