Egy cipősdoboznyi szeretet

Tavaly 40 ezer karácsonyi ajándékot juttatott el a rászoruló gyerekekhez a Baptista Szeretetszolgálat, 2013-ban volt a tízedik évfordulója annak, hogy elindították az akciót.
A szervezők jó állapotú gyermekruhákat, használható játékokat és egyéb hasznos holmikat várnak az ajándék dobozokba, olyanokat, amiknek az adományozók gyermekei is örülnének. A gyűjtés lebonyolítását és a szétosztást segíti, ha az adományozók a dobozra ráírják azt is, hogy az mit tartalmaz és milyen korú kisfiúnak vagy kislánynak szánják.
Nyíregyházán az Adventi Forgatagban a Kelet-magyarországi Speciális Mentők várják a felajánlásokat. December 10. és 20. között minden délután 17-től 19 óráig várják az adományokat a Kossuth téri karácsonyfa mellett.

– Több tízezer doboz, amit országosan gyűjt a szeretetszolgálat – mondta Vincellér Tibor, az egyesület elnöke. – Amit mi itt, a városban összetudunk gyűjteni, az 150-200 doboz. Ez viszonylag kevés, ahhoz képest, hogy mennyire lenne szükség, de ezt mind a megyében hordjuk szét a Nagycsaládosok Egyesületével közösen, illetve több nyíregyházi közintézménybe is hordunk cipősdobozokat mostmár évről-évre.

A szervezők azt kérik, hogy a felajánlók ne adjanak romlandó élelmiszereket és törékeny tárgyakat. Idén pedig már a 15-17 évesek számára megfelelő tisztálkodó szereket, tisztasági csomagokat is várnak.
Idén egy flashmobbal hívták fel a figyelmet az akcióra a fővárosban. Országszerte egyébként 200 gyűjtőponton várják az adományokat, és 50 ezer cipősdobozba csomagolt ajándékot kívánnak szétosztani. A felajánlóktól pedig azt kérik, hogy valóban csak olyan ajándékokat adjanak, aminek még mások is örülhetnek. Az akcióban nem lomtalanításról van szó, korábban mégis előfordult, hogy valakik törött fülű bögréket vagy használhatatlan játékokat csomagoltak a dobozokba.

Erdős József