EGR a lelke mindennek!

Az EGR és DPF rövidítések amolyan rettegett kifejezések az autósok körében, pedig ezek a modern dízelmotorok egészséges működésének alapjai. Ha nem is egyértelmű, hogy pontosan mit jelentenek, a legtöbb ember valami olyasmire gondol, amivel előbb vagy utóbb, de baj lesz. És sajnos nem is megalapozatlan a félelem…

Megfelelő karbantartás hiányában, szinte biztos, hogy idővel bekövetkezik valamilyen probléma a motorok működésében, teljesítményében. A gyakori városi használat, kizárólag rövid távok megtétele és az üzemmeleg motorhőmérséklet elérésének hiánya mind oda vezet, hogy a két létfontosságú alkatrész nem tud megfelelően tisztulni. Innen csak egy lépés a koromlerakódások kialakulása és felhalmozódása.

Ha pedig gyűlik a korom – ez a masszív, kemény anyag –, az egyértelműen rosszat jelenthet a mozgó alkatrészekre nézve. Kifejezetten az EGR szelepre, ugyanis előfordulhat, hogy nem tudja ellátni megfelelően a szerepét, nem tudja megfelelően szabályozni a rajta áthaladó kipufogógáz útját és mértékét. A hiba odáig vezethet, hogy a DPF, vagyis a részecskeszűrő egyszerűen nem fog regenerálni, mert a fedélzeti komputer az EGR hibája miatt megakadályozza azt. Ezt követően pedig a részecskeszűrő szinte törvényszerűen legfeljebb néhány 1000 kilométer megtétele után eltömődik. Mindezt a hibásan működő EGR szelep miatt. Ezért rendkívül fontos az EGR rendszer időszakos, karbantartó jellegű tisztítása, amit Újfehértón remek szakembergárda segítségével tökéletesen meg is tudnak tenni. Egy erről készült videóban be is mutatják, hogyan tehetik rendbe gyorsan és egyszerűen az eltömődött rendszereket.

„Ezen tisztító eljárások mellett is elengedhetetlen az égéstér és a kipufogórendszer üzemszerű állapotának fenttartása. Ehhez mi sem kínál tökéletesebb megoldást, mint a TerraClean családjába tartozó diesel és benzin motortisztító technológiák. A kettő egyidejű ötvözésével teheti a legtöbbet az autó tulajdonosa szeretett gépjárművéért.” - fogalmazott Nyolcas-Kállai Norbert a TerraClean magyarországi társtulajdonosa. Hozzátette, nem véletlen, hogy minden ügyfelük figyelmét felhívják a rendszer üzemszerű működésének fontosságára, mert egyértelműen bizonyítást nyert, miszerint az EGR a lelke mindennek.