Egészségvédelem a Népegészségügyi Központ szűrőbusz programjában és a védőnői modellben
Fotó: Illusztráció

A mobil szűrőbusz programmal, illetve a koraszülést megelőző és optimális magzatfejlődést támogató védőnői modellprogrammal indul, illetve folytatja munkáját a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Nyíregyházát és a megyét is érintik a tervek.

Járványok, fertőző betegségek, laboratóriumi vizsgálatok, felvilágosító programok, pollen és allergia információk, szervezett szűrőkörutak tartoznak egyebek mellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ feladatkörébe. Nyíregyházán, az Árok utcán működő intézmény a terület nagysága miatt nagyobbrészt megyei hatókörben dolgozik, de az említett szakellátások kiszolgálják a megyeszékhely lakosait is.

Dr. Szabó Tünde, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának megyei tisztifőorvosa kiemelte:

A kormány 20 szűrőbuszt vásárolt, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az NNK ezt elosztotta. A cél az, hogy az elkövetkező években – sőt erre most 10 éves terv van, és utána remélhetőleg ez folyamatos lesz - minden megyéhez eljuttassuk ezeket a szűrőbuszokat. Első körben a 3000 alatti lakossal rendelkező településekre, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű településekre irányítsuk ezeket a szűrőbuszokat, hogy mindenki számára egyértelműen elérhetővé váljon az a szűrési lehetőség, ami városi lakosoknál egyértelmű.

Megyénkben 16 halmozottan hátrányos településen fordult meg a szűrőbusz, illetve a Nyíregyházi Alepellátási Igazgatóság programja mellett az NNK a Huszár telepre is szervez egészségvédelmi napokat.

Kardiológiai szakvizsgálat, bőr, szájüregi és nőgyógyászati rákszűrés, testtömeg index megállapítása, vércukor, koleszterin érték, vérnyomás mérés, gyermekszemészeti vizsgálat, majd szakmai tanácsadás és szakrendelőbe továbbküldés is szerepel a szűrőbusz kínálatában. Augusztustól novemberig egy pilot program keretében vastagbél daganatok szűrésére alkalmas több száz kezdőcsomagot osztottak. 2020 januárjától mammográfiai vizsgálattal is kiegészül a szolgáltatás.

A fogantatástól a foglalkoztatásig tervez egy másik ajánlás, mely szintén a hátrányos településeket érinti.

Dr. Szabó Tünde hozzátette:

Azokat a kismamákat célozza meg ez a program, akik alultápláltak, rossz szociális körülmények között élnek. Nem tudják megvenni a megfelelő élelmiszereket, magzatvédő vitamint nem tudnak vásárolni. A programban benne van, hogy magzatvédő vitaminokat is kapnak ingyen, e program keretében. Illetve fontos része a dohányzással, a különböző gyógyszerszedéssel vagy alkoholfogyasztással kapcsolatos ismeretek átadása. Ez természetesen nem előadások formájában történik, hanem interaktív kapcsolatrendszerrel, a védőnő és a gondozott anyukák között.

A koraszülést megelőző és optimális magzatfejlődést támogató védőnői modellprogram résztvevői ősszel speciális felkészítésen vettek részt. A téma azért súlyos, mert Magyarországon a koraszülések aránya 8, 7 %,  megyénkben pedig meghaladja a 10 %-ot is.