Egészségnap Nyíregyházán

A szabályos állást mutatja a gyógytornász azon a rendezvényen, amelyet az Ízületi Betegek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete szervezett a problémával érintettek számára. – Az éppen egy esztendeje alakult szervezet célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az orvost és a beteget – mondta Fullajtár Andrásné, az Ízületi Betegek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke.

 

Közel 7 ezer beteg

 

Nyíregyházán regisztráltan 6900-an érintettek valamilyen ízületi megbetegedésben. Hogy ez a szám ne növekedjen, a Jósa András Oktatókórházban rendezett prevenciós egészségnapon orvosok és gyógytornászok tartottak előadásokat. Az eseményen elhangzott, fontos ismerni a betegséget, amellyel az érintettek nap mint nap küzdenek. Ebben nagy segítség az orvossal való beszélgetés, amelyre ilyenkor bővebben, nyugodtabb körülmények között kerülhet sor, mint a szakrendeléseken – mondta dr. Bartha Attila, a Jósa András Oktatókórház főorvosa.

 

Népbetegség

 

– Az elöregedő társadalomban szinte már népbetegségnek számítanak az ízületi betegségek. Nyíregyházán ez a szám országosan is kiemelkedő, amelynek oka elsősorban a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és az egészségtelen életmód – tette hozzá a főorvos.

 

Eszmecsere

 

– Az eseményen a szakmai tájékoztatók és előadások mellett hasznos beszélgetésekre és tapasztalatcserére is lehetőség nyílt azok között, akik érintettek a betegségben. Ilyenkor meg tudjuk osztani egymással a tapasztalatainkat, megbeszéljük kinek milyen módszer, kezelés, gyógyszer vált be. Ez sokat segít a gyógyulásban – mondta Takács Erzsébet, aki több mint húsz esztendeje küzd a betegséggel.

 

Ingyenes mérések

 

Az előadások után az egészségnap résztvevői ingyenes vérnyomás- és vércukormérésen is részt vehettek, valamint megkóstolhatták a reformkonyha ízletes finomságait is.

Piszár Tünde