Egészségnap – Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokkal várták az érdeklődőket

Egészségnapot tartott a Continental Arénában a Nyírségi Hospice Alapítvány a Hospice Ellátás Világnapja alkalmából. Az esemény célja a szűrővizsgálatok fontosságára és a betegségek minél korábbi felismerésére való figyelemfelhívás volt.

Szűrővizsgálatokkal várták az érdeklődőket a Continental Arénában a Hospice Ellátás Világnapja alkalmából. A világnapot minden év október második szombatján tartják, célja a hospice mozgalom szellemi támogatása, a Nyírségi Hospice Alapítvány célja pedig az egészség megőrzésére és a szűrővizsgálatok fontosságára való figyelemfelhívás volt.

– Nekünk a fő szempontunk a prevenció, az egészségmegőrzés, az egészséges életmódra való nevelés, és ebből az apropóból próbáltunk olyan rendezvényt létrehozni és megvalósítani, ami a lakosság részére minél szélesebb körben elérhető és így egy lakossági szűrővizsgálattal álltunk elő – mondta el Bákányné Mikó Zita, a Nyírség Hospice Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A vizsgálatokat ingyenesen vehették igénybe a rendezvényre érkezők. Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere az eseményen kiemelte, a városvezetés elhivatott az egészséges életmód támogatásában és ugyanolyan fontosnak tartja a rendszeres szűrővizsgálatok támogatását, hogy a betegségek időben felfedezhetőek legyenek.

 

– Egy civil szervezet, a Nyírségi Hospice Alapítvány az, aki teljesíti az alapítványi vállalásának egy részét és olyan szűrővizsgálatokat tart, ami elsősorban a megelőzésre, a prevencióra helyezi a hangsúlyt. Valamint egy olyan állapotfelmérésre, amelyet jó, ha az emberek időközönként elvégeztetnek – tette hozzá dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

A rendezvény jó lehetőséget biztosított arra, hogy kiderüljenek a szűrésen részt vevők rejtett, tünet nélküli betegségei, ezen kívül hasznos tanácsokkal is ellátták az érdeklődőket az egészségük megőrzésével kapcsolatosan.

 

– Nekünk az a legfontosabb, hogy mindenki egészséges legyen. Hogy tudjuk megőrizni az egészségünket? Mozgásgazdag életmóddal. Ehhez nagyon sok fejlesztést és programot tudtunk elindítani itt, Nyíregyházán, a térségben és az egész országban. Ha megnézzük a sportlétesítményeket, láthatjuk, hogy ki vannak használva. Például a Mozdulj Nyíregyháza! programsorozat országosan is példaértékű. De ide sorolhatjuk a kültéri mozgási lehetőségeket is, például a rekortán futóköröket vagy a kondiparkokat – mondta el dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Nyíregyháza országgyűlési képviselője.

Az érdeklődők igénybe vehettek diéta-tanácsadást, vércukor-, vérnyomás-, valamint csontsűrűségmérést, de volt például szemészeti szűrés is.