„Egészséges vesét mindenkinek!”

Európában minden tizedik, Amerikában minden hetedik-nyolcadik embert érinti a vesebetegség. A hazai adatok alapján a lakosság több mint 10 százalékánál igazolható a veseműködés zavara – erről számolnak be a felmérések. A vesebetegség gyakoriságának növekedésében szerepe van az elöregedő társadalomnak, az elhízásnak, a magas vérnyomásnak és a cukorbetegségnek. Ezt pedig már a szakorvosok fűzik hozzá. A Nyíregyházi Dialízisközpont orvosigazgatója szerint egészségesebb életmóddal a vese egészségét is meg lehetne őrizni.

– Előzzük meg a vesebetegséget! Ebben nagyon komoly szerepe van azoknak a rizikótényezőknek, a hipertóniának, a diabétesznek, az elhízásnak, aminek a megelőzésére a korai felismeréssel, kezeléssel lehetőség van, az életkort nem tudjuk megváltoztatni, de a betegségeket meg tudjuk előzni – mondja Szegedi János, a B. Braun Avitum Hungary Zrt. II. számú Dialízisközpontjának igazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

Nyíregyházán a dialízisközpont és a jól képzett orvosok mellett a vesebetegek megyei egyesülete is sokat segít a pácienseknek abban, hogy minél több információt kapjanak a betegségükről. A civil szervezet 1989 óta működik Nyíregyházán, és rendezvényeikre mindig szakértőket hívnak. A Vese Világnapja alkalmából ma is szakorvosok előadásait hallgathatták meg az érdeklődők. A vesebetegek megyei egyesülete emellett közösségi programokra is hívják a tagjaikat.

– Különböző szabadidős programokat szervezünk, ezen kívül szórólapokat, tájékoztató anyagokat csinálunk, előadásokat szervezünk, például részt vettünk a Nemzeti Vese Programban is. Ezt is megrendeztük Nyíregyházán, illetve az Éljen 140/90 alatt! programot is. Nagyon sokrétűen igyekszünk segíteni – számolt be Kutasi Irén, a Vesebetegek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke.

A Vese Világnapján arról is szó esett, hogy a betegségek megelőzésében nagy szerepe van a szűréseknek. A vér- és vizeletvizsgálatokkal ugyanis tisztázható, hogy egészséges-e egy adott páciens veséje.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)