Egész napos felolvasás a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban

A megszokottól eltérő szerepben mesét mondott a gyerekeknek Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere. A Népmese Napja alkalmából szórakoztatta a kicsiket a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, ahol már hagyomány, hogy Benedek Elek születésnapján egész napos meseolvasással és mesemondással várják a város óvodásait és kisiskolásait.

 

Élő hagyomány

 

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, a legjobb esetben nem hagyományról beszélünk, hanem egy élő kultúráról, hiszen akinek van gyermeke, unokája, akkor az, hogy mesét mondanak a kicsi számára, az belülről jön. Az alpolgármester hozzátette, hiszen ez a kultúra él. Persze hagyományai vannak, mert a népmesék is több évszázad alatt alakultak ki, változtak, szájról-szájra terjedtek. Hagyományként él a dolog, de a mi feladatunk az, hogy élővé tegyük.- nyilatkozta Jászai Menyhért.

További képekért kattintson a fotóra!

A könyvtárban egész nap mesét hallgathattak a gyerekek. Országgyűlési,- és önkormányzati képviselők, városi intézmények vezetői, és egyesületek tagjai olvastak, vagy mondtak mesét a gyerekeknek.

 

Minél hamarabb, annál jobb

 


Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója kifejtette, 2005-ben csatlakozott az intézmény a Magyar Olvasástársaság felhívásához, hiszen egyik legfontosabb feladata a könyvtárnak az olvasóvá nevelés. Hozzátette, ez a program lehetőséget nyújt arra, hogy a gyerekeknek meséljenek, mert a gyerekeknek mese kell. Az igazgató kifejtette, ezzel nő a fantáziájuk, a szókincsük. Alátámasztotta azzal, különböző pszichológiai tanulmányok szólnak erről, hogy milyen jó az, ha minél előbb elkezdenek a gyerekek mesét hallgatni.

A könyvtár dolgozói ezzel a nappal szerették volna felhívni a figyelmet a népmese fontosságára, hiszen azok örökítik meg a népi kultúrát és őrzik a hagyományokat. A rendezvény célja az is volt, hogy olvasóvá neveljék a gyerekeket.

A gyerekek délután hat óráig folyamatosan részt vehettek mesehallgatáson Benedek Elek születésnapjának évfordulóján.

ME.

(Fotó: Kohut Árpád)