Egérfogó a színházban

A színházigazgatók rémálma, amikor közvetlenül egy darab olvasópróbája után derül ki, sokféle szempontnak megfelelő másik művet kell felkutatni és rövid időn belül színpadra állítani. Szerencsére ez a szituáció nem fogott ki Schlanger András direktoron. Választása, a mellette álló csapattal egyetértésben, Agatha Christie legkedveltebb krimijére esett, amellyel nem vettek zsákba macskát, hiszen az óriási érdeklődés miatt 63 éve levehetetlen a londoni West End műsoráról.

– Terveimben az szerepelt, hogy az évad elején nem játszom, és nem rendezek, hogy ezzel is segíteni tudjam a többiek munkáját – mondta el lapunknak színházunk vezetője. – A váratlan helyzetben azonban megbeszéltük kollégáimmal, mik a legcélravezetőbb teendőink a következő időszakban, s ezzel a város vezetése is egyetértett. Úgy döntöttünk, Ibsen művével megvárjuk Szász János felépülését, amit a kiváló rendező örömmel fogadott. Ugyanakkor nem akartuk, hogy ne legyen premier a Kamarában, ezért gyorsan új darabról kellett gondoskodni. Az egérfogóval korábban már foglalkoztam, s mindannyian úgy láttuk, a darab megfelelő, ezért elkezdtük a próbákat. Most, hogy kirajzolódni látszik a végeredmény, úgy vélem, jól választottunk. Amellett, hogy egy krimiről van szó, a darab nagyon mély és fájdalmas emberi történeteket is hordoz. Szép és komoly előadásnak sikeredett a miénk.

 

A HÓESÉS MINDENT FELBOLYGAT

 

A darabot korábban a Pest közelében lévő Veres 1 Színházban mutatták be, melynek Venyige Sándor az igazgatója, aki Nyíregyházán járt főiskolára, itt volt színész és dramaturg. Olyan művészek szerepelnek a stáblistán, mint Verebes Linda, Székhelyi József, Dósa Mátyás... Schlanger András rendezte az előadást, és kettőzve Venyige Sándorral játszotta Metcalf őrnagyot, akit most Nagyidai Gergő személyesít meg. Mint megtudtuk, a darab egyik sajátossága, hogy először rádiójáték volt, azt dramatizálta a szerző, s utána írta csak meg novellának. Miről szól a történet?

 

CSALÁDI TRAGÉDIA

 

– London mellett egy frissen nyílt panzió lakóit elvágja a hó a külvilágtól. Sorban ide érkeznek a darab furcsa alakjai, akik nem ismerik egymást. Történik egy gyilkosság, s az előadás folyamán kiderül, mindenkinek köze van hozzá. Csak az utolsó öt percben tudjuk meg, hogy egy sok évvel ezelőtti családi tragédia szálai hogyan vezettek ide. A többi maradjon titok az előadásig! Gu¬lácsi Tamás egészségügyi problémái miatt Haumann Mátéval lekettőzve formálják meg Trotter rendőr őrmestert. A további szerepeket Széles Zita, Varga Norbert, Balogh Gábor, Horváth Margit, Kosik Anita és Horváth László Attila alakítják.

A premier után is igen „sűrű” napjai lesznek Schlanger Andrásnak, hiszen Az ördög című fantasztikus Molnár Ferenc darab címszerepét formálja meg a korábbi színházigazgató, Tasnádi Csaba rendezésében. Az előadásban Vaszkó Bence és Trokán Anna is központi szerepet játszik. Schlanger András számára további izgalmat okoz, hogy december 3-án mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera az Árgyélus királyfi című meseoperát, melyet Tóth Péter zeneszerző, Várady Szabolcs és Bognár Róbert író, valamint a nyíregyházi teátrum igazgatója közösen alkottak. Jövőre bérletben játssza majd a Szegedi Nemzeti Színház is az ő rendezésében, s nagyon szeretné, ha – a szegedi közönség mellett – a nyíregyháziak is láthatnák. Ezzel elindulhatna a megvalósulás útján az a vágya, hogy a Móricz Zsig¬mond Színházban is lehessen operaelőadás, amire a ráhangolást kicsi korban kell elkezdeni.

Sz. Kántor Éva