Egerben a sakkozók - taroltak a Sportcentrum versenyzői a nemzetközi tornán

Egerben a sakkozók - taroltak a Sportcentrum versenyzői a nemzetközi tornán

 A 42. Agria Sakkfesztiválon magyar, ukrán, német és román sakkozók indultak harcba a 64 mezőn, hogy megszerezzék a bajnoki címet, illetve a további díjas helyeket. A július 17 - 22. megrendezésre került igen nagy hagyományú versenyen - világbajnokjelöltek is indultak már rajta - 14 nemzetközi címviselő, köztük 6 nemzetközi mester és 7 FIDE mester képviselte a profi szintet.
A legmagasabb értékszámmal Torma Róbert nemzetközi mester, Mester Gyula, és a magyar színekben sakkozó To Nhat Minh állt rajthoz, de a német Ali Habibi, Jevgenyij Boguszlavszkij,
Dr. Eperjesi László és Káposztás Miklós nemzetközi mesterek háta mögött is sok kiemelkedő szereplés volt már.

Egyesületünket két FIDE mester, Tiba Vladiszlav és Orosz Róbert, valamint a mester erejű Vacsilja Andrij, Kristofori Attila és Peppas Hrisovaladis képviselte.

„The winner takes it all” - énekelte négy évtizede az ABBA együttes. Nos, a tornagyőztes nem is olyan nagy meglepetésre Tiba mester lett, de egyesületünk sakkozói oly kiválóan küzdöttek a versenyen, hogy az igazi győztesnek a Nyíregyházi Sportcentrum minősíthető.

Vacsilja nagyon jól kezdett a versenyen, de a hajrá kezdetén két vereséget szenvedett el, s hiába nyerte meg az utolsó két partit, vesztett néhány nemzetközi értékszámot.

A 15 éves ifjú Peppast nem kellett félteni az erős felnőtt mezőnyben, csupán egy címviselőtől kapott ki, de ezután sem a nemzetközi mester, sem a FIDE mesterek nem bírtak vele, egyiküket még le is győzte! Peppas nagy jövő előtt áll, egyenletes fejlődése esetén hamar elérheti a mesteri címet.

Kristofori Attila nagyokat küzdött, meg nem alkuvó játékának néhány szerzett értékszám lett a megérdemelt jutalma.

Orosz Robi stabil játékával a holtversenyes 2. helyre futott be, egyetlen partit sem vesztett, emellett négyet is nyert! Mesteri teljesítményének jó néhány plusz értékszámmal zárta a versenyt.

A Bajnok pedig kiemelkedett a mezőnyből! Tiba mester mindenféle címviselőből vert, csupán a két „Orosz” mester: András és Róbert játszott vele döntetlent, a többiek kénytelenek voltak meghajolni gránitkemény játéka előtt.

A Nyíregyházi Sportcentrum kiválóságai közel 100(!) nemzetközi értékszámot szereztek Egerben, ami a klubot igen szép reményekre jogosítja. Nem titok ugyanis, hogy a Sportcentrum erősít és meg szeretné nyerni az NB II-t, hogy Nyíregyháza magasabb és méltóbb szinten vehessen részt a világhírű magyar sakk-csapatbajnokságban.

Forrás: Nyíregyházi Sportcentrum