Édesanyák egyenruhában
Fotó: Fehértói Mihály t. zászlós, Cséti Máté t. őrmester

Május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat. Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél is számos édesanya teljesít szolgálatot, velük beszélgettünk a jeles nap kapcsán arról, hogy mi vonzotta őket erre a pályára és hogyan tudnak egyszerre katonaként és anyaként is helytállni a mindennapokban.

Dr. Simon-Toldik Virág hadnagy Nyíregyházán, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred törzs állományában teljesít szolgálatot. 2020 szeptemberében került a honvédség kötelékébe. Családjának közeli ismerőse, egy nyugdíjas katona ajánlására jelentkezett a nyíregyházi toborzó irodába önkéntes műveleti tartalékosként, 2021-től pedig már szerződéses katonaként szolgálja a hazát.

„Három éves volt a kisfiam, amikor jelentkeztem katonának. A családom maximálisan támogatott a döntésemben, és azóta is büszkék rám. Korábban nem beszélgettünk a gyermekemmel a katonaságról, teljesen új fogalom volt számára. Amikor először meglátott egyenruhában, látszott rajta hogy meglepődött. Aztán amikor elmeséltem neki, hogy az alapkiképzés során milyen élményekkel gazdagodtam, például hogyan festették ki az arcomat, hogyan ástam gyalogsági ásóval, egyre jobban elkezdte érdekelni, mit is csinálnak a katonák. Szerencsére nekem nem kell gyakran távol lennem a családomtól, de adódnak olyan helyzetek, ami szervezést igényel, így eddig nem okozott problémát, amikor távol kellett lennem a kisfiamtól. Elmondhatom, hogy sok mindenre megtanított a Magyar Honvédség, amit előtte nem csináltam, mint például a rendszeres testmozgás. Korábban a sport nem volt az életem része. A fizikai állapotfelmérőre való felkészülés és a napi rendszeres mozgás megszerettette velem a sportot, a futást, ami azóta az életem meghatározó részévé vált. A tavalyi évtől, már intenzíven edzek is. Járok konditerembe, funkcionális edzésre, kerékpározom. Erre az évre be van tervezve több verseny is. Most hétvégén például az Ultrabalaton futáson veszek részt, ahol félmaratont futok. A gyermekemet is próbálom a mozgás szeretetére nevelni, igyekszünk ilyen közös programokat is szervezni. Amikor én futok, akkor ő biciklivel jön mellettem. Ez nekünk annyira bevált, hogy amióta a kisfiam megtanult biciklizni, neki is egyfajta motiváció, hogy egyre több kört tekerjen és növelje a távot, amely által a kitartása is sokat erősödött. Úgy érzem sokat kaptam a Magyar Honvédségtől, nagyon sok értékes embert ismerhettem meg, jó érzés egy nagyszerű közösségben dolgozni, amely olyan számomra, mint egy nagy család” - mondta.

Nádasi Beáta főhadnagy 2019 decemberében önkéntes műveleti tartalékos katonaként vállalt szolgálatot az 5. Területvédelmi Zászlóaljnál, majd ezt követően 2023-tól szerződéses katonaként látja el az ezred személyügyi részlegének főnökhelyettesi feladatait. Két gyermek édesanyja: kisfia 9, kislánya 12 éves.

„Igazából régóta kapcsolatban állok a Magyar Honvédséggel, mivel a férjem 2003 óta szerződéses katona. Mindig is láttam, hogy mivel jár az, ha valaki ezt a hivatást választja, milyen feladatok vannak és úgy gondoltam kipróbálom magam ezen a területen. A gyermekeimnek eleinte nem volt furcsa, hogy édesapjuk után én is katona lettem, mert még kicsik voltak. Nem érzékelték a különbséget csak annyit, hogy anya is egyenruhában van. Ahogy cseperednek nyilván egyre jobban érzik a súlyát. Nagyon büszkék ránk, látják mennyi feladattal, felelősséggel jár ez a hivatás. Szerencsére eddig mindig össze tudtuk egyeztetni a szolgálatot a családi életünkkel. Kicsit nehezebb dolgunk van, mert nagyszülői segítséget nem tudunk igénybe venni, de megfelelő logisztikával és jó szervezéssel nem okoz gondot egy-egy felkészítés, tanfolyam vagy kiképzés. Tavaly részt vettem a déli határszakasz védelmének feladataiban is, de a gyerekek szerencsére jól tolerálták távollétemet. A Magyar Honvédség által szervezett programokon is szívesen részt veszünk velük. Voltunk már gyereknapon is, amit nagyon élveztek a gyerekek. Szeretik az ilyen jellegű rendezvényeket, hiszen itt lehetőség van megtekinteni a kiállított technikai eszközöket is. A férjem gépkocsivezető beosztásban van, ezért kisfiúnkat különösen érdeklik a mai napig, hogy milyen autókat vezet az édesapja. A katonai szervezetben számos olyan értéket ismer meg az ember, amit átadhat a gyermekeinek is. Ilyen például a kitartás, fegyelem és az, hogy nem adjuk fel, ha akadályokkal találjuk szembe magunkat. Ezek azok az értékek, amiket én is szeretnék beültetni a személyiségükbe. Megkapjuk a lehetőséget a fejlődésre is. Kitűzött célom, hogy szakmailag én is tovább fejlődhessek, bővítsem ismereteimet, amire itt van lehetőségem, hiszen a képzések teljes mértékben támogatják ezt” - mondta.

Gönczi Erzsébet önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető 2021 szeptemberében jelentkezett Önkéntes Katonai Szolgálatra a nyíregyházi székhelyű 5. Területvédelmi Zászlóaljhoz, egy évvel később pedig önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formába szerződött.

„Katonai szolgálatom ideje alatt eddig díszelgési, toborzástámogatási és lőtérbiztosítási feladatokat láttam el. A koronavírus-járvány ideje alatt kórházszolgálatot is vállaltam, valamint rendszeres tagja voltam a déli határszakasz védelmét ellátó állománynak is. Az alapfelkészítés és a különböző feladatokban való részvétel során rengeteg ismeretet sajátíthattam el, sok érdekes dolgot tanulhattam meg és mondhatom, hogy rengeteg élménnyel gazdagodtam. Van egy hat éves kislányom, szerencsére eddig mindig sikerült összeegyeztetnem a szolgálatot az anyai teendőkkel. Kezdetektől tudta, hogy anya katona lesz, mindig mindent előre megbeszéltünk, így könnyebben elfogadta és megértette, amikor hetekig nem voltam otthon. Kislányom nagyon büszke rám. Régebben tűzoltó akart lenni, de mostanában egyre gyakrabban mondja, hogy ő is a »katonaságnál fog dolgozni«, hogy sokat lehessen velem és a nyomdokaimba léphessen” - fogalmazott.

Szerző: Szidor Viktória hadnagy