Ebnyilvántartás

Kötelező és folyamatos

 

2013-ban volt az első ebösszeírás Nyíregyházán, 2016-ban pedig a második. Tavaly szeptember 30-án fejeződött be az összegzés, ám annak érdekében, hogy a nyilvántartás aktuális információkat tartalmazzon, minden négy hónaposnál idősebb eb tulajdonosának, tartójának 'Eb bejelentő lap'-ot kell kitöltenie. A nyomtatványon szinte minden információt fel kell tüntetni a kutyával kapcsolatban, többek között a hívónevét, esetleges ivartalanításának időpontját és a veszettség elleni védőoltása során használt oltóanyag nevét is.

 

Ebösszeírás - háromévente

 

Az állatok védelméről szóló törvény rögzíti, hogy az önkormányzatoknak háromévente ebösszeírást kell végezniük és ebből a NYÍRVV készített, illetve vezet egy elektronikus nyilvántartást – hangsúlyozta Szabó Edina, a NYÍRVV marketing referense. Hozzátette, nagyon fontos, hogy ezek az adatok aktualizáltak maradjanak, ezért arra kérik az ebtartókat, hogy folyamatosan jelentsék a kutyákkal kapcsolatos változásokat. Például a szaporulatot, az esetleges elhullást vagy ha elajándékozzák az ebet. Jelenleg 10.800 kutyát tartanak nyilván Nyíregyházán. A korukon, a nemükön és a fajtájukon kívül adatokat rögzítenek az ivartalanításukra, a kisállat-útlevelükre, a transzponderükre és az oltásaikra vonatkozóan. Az adatgyűjtés célja, hogy az önkormányzat maradéktalanul el tudja látni az ebrendészeti, illetve az állatvédelemmel kapcsolatos feladatait – tette hozzá Szabó Edina, marketing referens.

 

Email-en is beküldhető az adatlap

 

Az 'Eb bejelentő lap'-ot a kutyatulajdonosoknak és -tartóknak kötelező kitölteni és azt eljuttatni a NYÍRVV részére. A nyomtatványt személyesen is el lehet vinni a NYÍRVV-hez, központjuk a Tüzér utca 2-4. szám alatt van. A nyomtatványoknak emellett gyűjtőládát helyeztek el többek között a Búza téri piaccsarnokban, valamint több állatorvosi rendelőben. De postai úton, valamint e-mailben is elküldhető a bejelentő lap. A nyirvv.hu weboldalról tölthető le a nyomtatvány. A kitöltött és aláírással ellátott adatlapokat az eb@nyirvv.hu címre várják. Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása állatvédelmi bírságot vonhat maga után. A bírság legkisebb összege 30.000 forint.

Dér Vivien