Ebéd Krúdy Gyulával

Krúdy-fröccs: 9 deciliter bor és 1 deciliter szódavíz a titkos recept alapja.

MARHAHÚSLEVES

„A legszigorúbb szertartási renddel készül minden, valamire való használ spitzfartőből, szegyhúsból, marhacsontból, esetleg egy jókora velős csontból. Hideg vízbe tegyük föl, s csak szemes borssal ízesítsük. A húsleves lassan forr, mert még messzire van dél, de már megérkeznek hozzá a petrezselymek, sárgarépák, karalábék, kelkáposzták, zellerek, gombák, borsók, vereshagymák, fokhagymák, paradicsomok, piros paprikák. És a só. És már gyúrják is a májgombócot vagy hasonlót, ami majd a levesbe kerül.”

PAPRIKÁS PONTY

„A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk, besózzuk. Hagymát zsírban vagy olajban halványra pirítunk, piros paprikával megszórunk, kevés vízzel felforralunk. Ebbe tesszük bele a halat, és fedő alatt lassan pároljuk. Ha puha, liszttel kevert tejfölt adunk hozzá, s még egyszer felforraljuk. Galuskával a legjobb.”

MANDULÁS RUDACSKÁK

„15 dkg vajat, 15 dkg cukrot, 15 dkg lisztet és 15 dkg hámozott, darált mandulát addig gyúrunk, míg nyújtható lesz. Fél cm vastag rudacskákat vágunk. Megsütjük, vaníliás cukorral hintjük meg.”

(Fotó: internet)