E-lapszemle: Digitális Nyíregyháza többfunkciós városkártyával

Seszták Miklós: Nyíregyházán kezdődik az országos szélessávú internethálózat kiépítése

Nyíregyházán kezdődik az országos szélessávú internethálózat kiépítése – jelentette be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter sajtótájékoztatón a szabolcs-szatmár-beregi nagyvárosban csütörtökön. A miniszter elmondta, a Digitális Magyarország program keretében induló fejlesztések révén az év végéig a nyíregyházi járás összes háztartásának elérhetővé válik a nagy sebességű internet.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója az országban elsőként elinduló nyíregyházi alprogramról szólva elmondta, a hálózatfejlesztési munkák során több mint hétezer háztartásban épül ki a szélessáv, erre csak Nyíregyházán mintegy félmilliárd forintot fordít az év végéig a Magyar Telekom. Idei célkitűzés az is, hogy országszerte majdnem félmillió háztartásban építsék ki a szupergyors internetet – tette hozzá a vezérigazgató.

Kovács Ferenc, a megyeszékhely Fidesz-KDNP-s polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, a Digitális Magyarország helyi alprogramjának részeként többfunkciós városkártyát vezetnek be, folytatják a térfigyelő kamerarendszer bővítését, gyorsítják az ügyintézést a közigazgatásban, a város huszonöt pontján ingyenes wifi-szolgáltatás lesz elérhető. (MTI)

Nyíregyházán építik a magyar szélessávot

Intelligens várossá alakul át Nyíregyháza, még idén a város összes háztartásában kiépül a szupergyors internetezést biztosító hálózat. A tapasztalatokat felhasználják az egész országra kiterjedő fejlesztéssorozatnál.

Félmillió lakásba jut el idén a szélessáv

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta, a hálózatfejlesztési munkák során több mint hétezer háztartásban épül ki a szélessáv, erre csak Nyíregyházán mintegy félmilliárd forintot fordít a cég az év végéig. Idei célkitűzés az is, hogy országszerte majdnem félmillió háztartásban építsék ki a szupergyors internetet.

Emellett a vállalat tovább építi a gyors mobilnetezést biztosító 4G/LTE hálózatot Nyíregyházán és környékén, és folytatja Telekom Okosdigitális nevű oktatási programját, amelynek keretében az elmúlt két évben közel 3000 diákot oktattak a városban az internet biztonságos és tudatos használatára.

Az első állomás Nyíregyháza

Az itt megvalósuló fejlesztések keretében kiépítik az intelligens városi szolgáltatásokat, fejlesztik a közoktatási intézmények informatikai és infrastrukturális rendszerét, egészségügyi-informatikai beruházásokat hajtanak végre, kiterjesztik az e-ügyintézést, többfunkciós városkártyát hoznak létre, bővítik a térfigyelő kamerarendszert, és 6000 helyi lakos számára biztosítanak informatikai eszközöket. A rászorulóknak gyakorlati informatikai tudást nyújtó felnőttoktatási program is indul, és a hátrányos helyzetű tanulók számára felzárkózó képzéseket szerveznek.

A város huszonöt pontján ingyenes wifi-szolgáltatás lesz elérhető. (Origo)

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.

 

Na, most jó lenne nyíregyházinak lenni

Soha nem látott léptékű, az egész országra kiterjedő infokommunikációs fejlesztéseket hajt végre a kormány – jelentette be Seszták Miklós fejlesztési miniszter – a kezdeményezés egyik első állomásán, Nyíregyházán. A Digitális Magyarország egyik első alprogramja Nyíregyházán veszi kezdetét, 2015-ben költségvetési forrásból 1,7 milliárd forint értékben valósulnak meg digitális fejlesztések a megyeszékhelyen. Az idei évben intelligens városi szolgáltatásokat vezetnek be, fejlesztik a közoktatási intézmények informatikai és infrastrukturális rendszerét, és hatezer helyi lakos számára biztosítanak informatikai eszközöket. A rászorulóknak gyakorlati informatikai tudást nyújtó felnőttoktatási program is indul, és a hátrányos helyzetű tanulók számára felzárkózó képzéseket szerveznek. A nyíregyházi fejlesztések során tovább bővül a lakosság által elektronikusan intézhető ügyek köre, három új, korszerű IKT-eszközökkel felszerelt kormányablak nyílik. (minuszos.hu)

 

Nyíregyháza a Digitális Magyarország első állomása

Nyíregyházán indul a Digitális Magyarország első átfogó fejlesztési alprogramja – jelentették be csütörtökön a szabolcsi megyeszékhelyen. Az országos fejlesztésnek köszönhetően 2018-ig Magyarország minden háztartása számára elérhetővé válik a 30 Mbps sebességű internetszolgáltatás igénybevételének lehetősége, azonban ez Nyíregyházán ennél hamarabb, már idén megvalósul.

Piaci szereplők és intézmények bevonásával 2018-ig megvalósul a Digitális Magyarország program, amelynek első állomása Nyíregyháza – erről a nemzeti fejlesztési miniszter beszélt csütörtökön a szabolcsi megyeszékhelyen. Seszták Miklós közölte, hazánk versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy Magyarország az infokommunikáció világában is élen járjon.

A fejlesztés nem csak az internetszolgáltatás minőségét érinti – erről már dr. Kovács Ferenc beszélt. Nyíregyháza polgármestere kiemelte, bővül a lakosság által elektronikusan intézhető ügyek köre, többfunkciós, úgynevezett városkártyák készülnek, de fejlesztik a közoktatási intézmények informatikai, valamint infrastrukturális rendszerét is. Emellett 6000 helyi lakos számára biztosítanak informatikai eszközöket, a rászorulóknak pedig felsőoktatási program is indul.

A kormány egyik piaci partnere, a Magyar Telekom – saját költségén – hálózatfejlesztést hajt végre: Nyíregyházán 7 ezer háztartásba jut majd el az év végéig a szélessávú internet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Sajtószolgálat