Dupláztak, ráfáztak

Dupláztak, ráfáztak

Először tavaly december 30-ára virradóra jártak betörők egy nyíregyházi diszkóban.

– A szórakozóhely reggeli nyitásra érkező 44 éves alkalmazottja értesítette a rendőrséget, majd a hely tulajdonosát, aki a helyszíni szemle előtt megállapította, az elkövetők egy pénzkazettát vittek el több millió forinttal – tájékoztatott Kiss Levente százados, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának kiemelt főnyomozója. – A hely kamerarendszere épp nem működött, a tolvajok nem túrtak fel mindent, gyanítottuk, ismerték a terepet.

Az adatgyűjtés során a nyomozók hamar eljutottak a nyíregyházi P. Gáborhoz (26), aki alkalmanként karbantartotta a diszkó kamerarendszerét. Amikor január 1-jén meghallgatták tanúként, megnevezte két ismerősét, akikkel egy főiskolai kollégiumban lakott. P. Gábor állítása szerint a kótaji P. Attila (26) és a nyíregyházi H. Márk (21) tőle szerzett információkat a szórakozóhely biztonsági rendszeréről, a betörés után Szlovákiából, Kassáról hívták fel, hogy megcsinálták a balhét.

A rendőrség azonnal körözni kezdte a két fiatalembert. Az a hír járta róluk, hogy külföldön bujkálnak, ezért február 11-én a bíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellenük. Február 16-ára virradóra megint betörők jártak a diszkóban, feltörték a szórakozóhely hátsó ajtaját, majd a kasszákból kiszedett több százezer forinttal távoztak.

[REKLAM]

– Újult erővel eredtünk a körözött fiatalemberek nyomába, mert a módszer és egy ékszerbolt kamerafelvétele alapján gyanítottuk, ismét ők követték el a bűncselekményt – folytatta a százados. – Rendszeresen ellenőriztük a gyanúsítottak lehetséges tartózkodási helyeit, kikérdeztük ismerőseiket, családtagjaikat.

Meglett az eredménye: a fiatalok érezték, szorul a hurok, március 10-én feladták magukat a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon. Bevallották: a korábban elvitt milliókat elkaszinózták, ezért törtek be másodszor is. Elmondásuk szerint P. Gábor adott tippet nekik a betörésekhez, ő pontosan tudta, mikor nem működik a diszkó kamerarendszere. Arról is beszámoltak, hogy kollégiumi szobaszomszédjuk, a szerb származású, tiszadobi P. Alexandr (24) többször fuvarozta őket pénzért, tudta, mit követtek el, ső, ő szabadult meg az elemelt pénzkazettától: bedobta egy kukába. A nyíregyházi zsaruk még aznap gyanúsítottként hallgatták ki P. Gábort és P. Alexandrt is, a vallomások közötti ellentmondásokat szembesítéssel oldották fel.

A gyanúsítottak ellen kétrendbeli, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a bíróság március 12-én P. Attila és H. Márk szabad mozgását lakhelyelhagyási tilalommal korlátozta, a felbujtóként gyanúsított P. Alexandr és a bűnsegédként terhelt P. Gábor szabadlábon védekezik.