Dugófigyelő okostelefonos alkalmazás

Egy mobiltelefonon mutatta be Pető János, hogyan is működik a RUTIN. A rendőr alezredes elmondta, az okostelefonos alkalmazás friss információkkal látja el az úton lévőket. Meg tudja mutatni, hol történt baleset, hol található torlódás, de még a határátkelőhelyek aktuális információit is tartalmazza. A program a lakossági bejelentések és a rendőrségi információk alapján frissül, és akár 10 percen belül képes információkkal szolgálni egy karambolról, vagy éppen egy frissen kialakult dugóról. Mindezeken túl, egy lezárás esetén még alternatív útvonalakat is ajánl a sofőröknek. A program használata egyszerű. Ha csak a saját megyénk útjaira vagyunk kíváncsiak, kiszűri nekünk az eseményeket. Ráadásul az információinkat meg is oszthatjuk másokkal, akár e-mailben, vagy ha úgy tetszik, a Facebookon is.

A RUTIN egyre népszerűbb az autósok körében. Augusztusban jelent meg a sokak által ismert Play áruházban és azóta már nagyon sokan használják napi szinten is.

A korszerű, hasznos alkalmazást az ORFK fejlesztési főosztálya készítette, amelynek Pető János a vezetője. A nyíregyházi származású rendőr azt mondja, az ORFK szándékai szerint egyre több olyan 21. századi szolgáltatást kívánnak kidolgozni, ami hasznos lehet az állampolgároknak. A cél ugyanis az, hogy a közlekedők a lehető leggyorsabban és biztonságosan tudjanak eljutni úticéljukhoz. Pető János hozzáfűzte, már dolgoznak azon is, hogy az alkalmazás IOS rendszeren is elérhető legyen.

Z. Pintye Zsolt