Duális képzésekről egyeztettek

A kerekasztal-beszélgetésen a mérnöki szakokon folyó duális képzések szervezésével kapcsolatos feladatok egyeztetésére került sor dr. Kovács Zoltán intézetigazgató köszöntője után, aki megköszönte a résztvevőknek, hogy támogatóan kapcsolódtak be a képzésbe és nagy segítséget nyújtottak a hallgatóknak a vállalati beilleszkedésben, a szakmai tapasztalatszerzésben, a szakmai idegen nyelvi, illetve kommunikációs készségeik fejlesztésében. A hallgatóik eddigi véleménye pozitív a duális képzési formáról, a cégeknél szerzett üzemi ismereteket az egyetemen folyó elméleti képzés során is tudják hasznosítani.

Dr. Szigeti Ferenc a gépészmérnök szak szakfelelőse a tavalyi év eredményeit összegezte és arra kérte a partnerek jelen lévő képviselőit, hogy ők is számoljanak be tapasztalataikról.

A vállatok képviselői elmondták, hogy az üzemi gyakorlati programok végrehajthatók voltak és a hallgatók az üzemi feladatokat sikeresen teljesítették. Azt tapasztalták, hogy a hallgatók önálló feladatvégző képessége javult, továbbá sikerült egyre több duális képzési feladatot integrálni a cégek gyakorlati feladatvégzésébe. Elhangzott, hogy a hallgatók egyre nagyobb mértékben tudják hasznosítani a felsőoktatási intézményben tanult elméleti ismereteket a vállalati gyakorlatban. A hallgatókat lelkesnek, motiváltnak látták a cégek képviselői, elmondták, hogy a fiatalok szívesen dolgoznak náluk, mert szakmailag érdekesnek találják a tőlük kapott feladatokat.

[REKLAM]

A vállalati partnerek számára a tanév szervezésének teendőit és az üzemi- és vállalati gyakorlati képzéssel kapcsolatos feladatokat ismertették az egyetem oktatói.

A 2016/17-es tanévben a Műszaki és Agrártudományi Intézetében folyó új duális képzésekre a gépészmérnök mellett a közlekedésmérnök és a mezőgazdasági gépész szakra is várták a jelentkezőket; a Gazdálkodástudományi Intézetben pedig a gazdálkodási és menedzsment szakhoz kapcsolódóan indul a duális képzés 15 fővel.

A Gazdálkodástudományi Intézet szeptember 8-án tartja szakmai megbeszélését vállalati partnereivel.

A Nyíregyházi Egyetem a 2017/2018-as tanévre is meghirdeti – vállalati partnereivel közösen – duális képzéseit, melyre a hagyományos felvételi eljárásban 2017. február közepéig lehet jelentkezni. A duális képzés iránt érdeklődő, leendő partnerszervezetek jelentkezésére is lehetőség nyílik szeptember végéig. Az egyetemmel korábban szerződés kötött cégek és szervezetek visszajelzései alapján, e képzési forma kiválóan alkalmas lehet a munkatársak utánpótlásának biztosítására.

További információkat a Nyíregyházi Egyetem honlapján találnak az érdeklődők.

Nyíregyházi Egyetem