Drámai versenyben tarolt a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium
Beszámoló érkezett a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból

Kepics Mihály írása.

 

A tanulmányi versenyek sorában kiemelkedik a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium által szervezett országos tanulmányi verseny dráma tantárgyból. Ennek a versenysorozatnak lett a döntőse Kepics Mihály 9. c osztályos humán tagozatos tanuló.

Idén januárban osztályfőnökömmel Ben Slimenené Czipa Boglárka Piroska  tanárnővel és dráma szaktanárommal, Bodnár Jánosné tanárnővel beneveztünk az Országos Dráma Tanulmányi Versenyre (ODTV), melyet már tizenegyedik alkalommal rendez meg a Theatrum Scolae Alapítvány. A téma ebben az évben a francia klasszicista dráma és Moliére, valamint a spanyol barokk és Lope de Vega volt. Nagy lelkesedéssel fogtam hozzá az olvasáshoz, hiszen ez a kedvenc időtöltésem, és nagyon örültem annak, hogy végre kézbe vehettem A kertész kutyáját, ami legkedvesebb drámáim közé tartozik.

Az első fordulóban egy feladatlapot kellett kitöltenem, amiben lemérték a tárgyi tudásomat, illetve kreativitásomat is, hiszen a színdarabok elemzése mellett egy adott dráma színpadra állításának megtervezése is szerepelt. Három kemény órán keresztül kellett dolgoznom, több mint tíz oldalnyi feladatot megoldanom. A munkám és a lelkesedésem meghozta a gyümölcsét, hiszen továbbjuthattam a második fordulóba, ez már nagy dicsőség volt számomra, mert a 300 induló közül mindössze 50 diákot hívtak be a középdöntőbe.

Itt a feladat már más jellegű volt, pályamunkát kellett készíteni egy nemrégiben megtekintett színházi előadásról. Én Alföldi Róbert rendezésében a Futótűz című darabot választottam, és felutaztam Budapestre, hogy a Radnóti Színházban megtekinthessem ezt a színművet. A darab aktuális kérdésekkel foglalkozik, és emberi sorsproblémákat mutat be.

A második fordulóból pedig mindössze húsz ember jutott tovább a döntőbe, és közöttük voltam én is. A döntő már teljesen más feladatokat tartogatott, hiszen a tárgyi tudás mellett monológgal is készülni kellett, így átélhettem azt is, hogy milyen a Színművészeti Egyetem rostáin továbbjutni. Nagy örömömre Lope de Vega A kertész kutyáját húztam ki, majd egy mellém sorsolt fiatal hölgy társaságában a kreatív írást is kipróbálhattuk, párbeszédünkben egy “lehetetlen” helyzetre kellett megoldást találnunk.

Legvégül következett az egyéni produkció, amelyet John Irving Trainspottingjából és saját magam érzelmi benyomásaiból állítottam össze. A zsűrit sikerült lenyügőznöm, erre a részre maximális pontot adtak.

‌A versenyen végül hetedik helyezést értem el. Igazán maradandó nyomott hagyott bennem ez az élmény, mert még életemben nem éreztem ennyire jól magamat a színpadon vagy egy szerepben.

 

Kepics Mihály, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 9. c osztályos tanulója