Drága albérletek, óriási kereslet

– Ez egy háromszobás, külön fürdő, vécével, konyhával rendelkező, bútorozott, viszonylag jó állapotban lévő lakás… – mutatja az elérhető kínálat egyik foglalható albérletét az egyik országos ingatlanközvetítő iroda munkatársa. Az említett bérlemény az Erdő soron, egy tíz emeletes lépcsőházban található. 62 négyzetméteréért összesen 80 ezer forintért kér a tulajdonos. Az Ér utcán 42 négyzetméterért ugyanakkor 5 ezer forinttal magasabb áron, azaz 85 ezer forintért bérelhetünk egy 1+1 szobás lakást. Aki családi házat szeretne bérelni, annak még mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. Négyzetmétertől, fekvéstől és az ingatlan állapotától függően 150 ezer forinttól akár több száz ezer forintig is emelkedhet a bérlemény havi díja. Az ingatlanközvetítő szerint nincs könnyű helyzetben az, aki most szeretne lakást bérelni. Sokan keresnek albérletet, de igényesen kialakított bérlemény viszonylag megfizethető áron nem nagyon van Nyíregyházán.

– Meg merem kockáztatni, hogy nagyon sok ingatlannál majdnem hogy budapesti albérletárak vannak. Ami eddig jellemző volt, hogy kb. olyan ezer forintos négyzetméteráron voltak ezek a bérleti díjak, most ez már a duplájára, valamely ingatlanoknál a triplájára is növekedett. Természetesen ez attól is függ, hogy az egy panel, társasházi lakás, egy igényesebben felújított két szoba, hol helyezkedik el maga az ingatlan, bútorozott, bútorozatlan. Tehát emelkedtek az albérleti díjak itt Nyíregyházán is – mondta Móré Irén, ingatlanértékesítő, Duna House.

Az albérletek árát részben a néhány esztendeje a városba települt multicégek strófolták fel. Másrészt pedig sokan befektetési céllal vásároltak ingatlanokat, amelyeket most borsos áron igyekeznek kiadni, nekik egyértelműen az a céljuk, hogy magasan tartsák a bérleti díjakat. A szakember szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy gyakran még a borsos ár ellenére is az albérletek 1-2 nap alatt gazdára találnak, így aki megtalálta a kedvére valót, ne habozzon sokáig a döntéssel, ugyanis egy nap múlva már lehet nem kiadó számára az ingatlan. A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy érdemes körültekintően bérelni és kiadni is, és mindenképpen javasolja, hogy ha sikerült megállapodni a feleknek, a későbbi bonyodalmak elkerülése érdekében kössenek bérleti szerződést. Akik pedig bizonytalankodnak, forduljanak ingatlanértékesítőhöz. Ők ugyanis hivatalból kötelesek teljes körűen ellenőrizni mind a bérbeadót, mind a bérbevevőt.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)