Dr. Bernstein Béla tiszteletére avattak emléktáblát a nyíregyházi zsinagógában

 

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség megemlékezést tartott Dr. Bernstein Béla főrabbi születésének 150. évfordulója alkalmából. Dr. Bernstein Béla Várpalotán született 1868. január 7-én, tanulmányait a budapesti rabbiképzőben végezte. 1890-ben Lipcsében avatták filozófiai doktorrá, majd 1890-1892-ig a budapesti Rabbiképző növendéke volt.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

1892-ben lett rabbi Előbb a szombathelyi, majd 1909-ben a nyíregyházi zsidó hitközség hívta meg főrabbinak, az Országos Rabbiegyesület alelnöke volt.

Országos elismertség

Somos Péter a Nyíregyházi Zsidó Hitközség hitéleti vezetője elmondta:

Dr. Bernstein Béla főrabbi 35 évig tevékenykedett Nyíregyházán a Szarvas utcai zsinagógában, amely a háborúban leégett, és komoly munkát végzett nem csak mint vallási vezető.

Emléke nagyon fontos számukra, munkásságáról országszerte megemlékeznek. Tudományos munkájának szaktárgya a zsidó történet és a magyar zsidók szabadságharcbeli története volt, amelyről készült monográfiája először 1898-ban, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján jelent meg. 1944 tavaszán deportálták Auschwitzba, ahol mártírhalált halt.

Teret is elneveztek róla

A megemlékezésen részt vett Jászai Menyhért alpolgármester alpolgármester is.

Hangsúlyozta, a főrabbi Nyíregyháza képviselő-testületének 24 évig volt a tagja.

A közgyűlés decemberben döntött arról, hogy a holokauszt emlékmű terét Dr. Bernstein Béláról nevezzék el.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Élete során széles körű történetírói, irodalmi tevékenységet is végzett, többek között magyarra fordította Mózes öt könyvét. Dr. Bernstein Béla főrabbi emlékére a nyíregyházi zsinagógában emléktáblát is avattak.

 

Szoboszlai Tibor