Dohánytermelői fórum – Újra reneszánszát élheti az ágazat

 

A dohánytermesztés 2016-os mélypontja után most újra reneszánszát élheti az ágazat.

– hangzott el az ULT Magyarország Zrt. dohánytermelői fórumán.

A cég átszervezte a tevékenységét, a dohányt Olaszországban dolgozzák fel és beintegrálták egy európai brandbe. Ez azt jelenti, hogy a hazai piaci és adóváltozások, a fogyasztás csökkenés a magyarországi termesztést már nem fogják befolyásolni. Az új körülményekhez igazították a termeltetési stratégiájukat is. A következő három éves termesztési ciklusra összesen 4 ezer tonna virginiára és ezer tonna burley dohányra kötnek majd szerződést. Az eredményes együttműködés érdekében a feltételeket is kedvezőbbé tették.

Felvásárlás kedvezőbb feltételekkel

Fekete Tibor, az ULT Magyarország Zrt. agronómiai igazgatója elmondta:

A 2018 és 2020 közötti időszakra 3 százalékos alapár-emelést, 10 százalékos felár-emelést hirdettünk meg.

Emellett teljesen átdolgozták a felvásárlási minőségi rendszerüket, ami egy csomagban a virginia termelőknek 10-15 százalékos, a burley termelőknek pedig közel 10 százalékos árbevétel növekményt eredményez majd.

A fórum résztvevőivel ismertették a Fenntartható Dohánytermesztés Programját is. Ennek az a lényege, hogy hosszú éveken keresztül ugyanazt a mennyiséget és minőséget tudják biztosítani a vevőknek, így kialakíthassanak egy minőségi magyar dohány márkát. A szakemberek szerint e nélkül a nemzetközi piacon dohányt eladni már nem lehet.


Szoboszlai Tibor

Fotó: Internet