Dobó Kata Nyíregyházán is nyomoz - a Nyolc nő címû krimikomédiában lép fel

 Olyan nemrég bemutatott, remek filmekben játszott, mint a Budapest Noir, a Pappa pia, a Brazilok, amelyek a legnézettebbek közé tartoznak. A színházkedvelõ nyíregyháziak a VIDOR Fesztiválokon szintén találkozhattak Katával, például emlékezetes alakítást nyújtott a feledhetetlen Anyád kínjában, az idén pedig a Kölcsönlakásban szerepelt. A Nyolc nõ címû darabban olyan „színészválogatott” társaságában „nyomoz” majd december 28-án a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán, mint Hernádi Judit, Pásztor Erzsi vagy Zsurzs Kati. Hogyan került a mûvésznõ a Játékszín 2013 óta nagy sikerrel elõadott produkciójába? – kérdeztem tõle beszélgetésünk elején.

 

A gyilkos köztük van

 

– Eredetileg nem szerepeltem ebben a darabban, de Horváth Lili kolléganõm babát várt, s átvettem a helyét – válaszolta. – Egy év múlva visszajött, de az a furcsa helyzet állt elõ, hogy akkor pedig Oroszlán Szonja költözött Amerikába, ezért Bank Tamás igazgató megkérdezte, nincs-e kedvem átvenni ezúttal az õ szerepét. Annyira szeretek a kolléganõimmel együtt játszani, hogy örömmel mondtam igent. Január-február táján meglesz a 150. elõadásunk, amibõl én legfeljebb harmincról „maradtam le”. A történet egy magányosan álló hegyvidéki házban játszódik, ahol meggyilkolja valaki a családfõt. A nyolc ott élõ nõ bármelyike lehetett a tettes, így hát a világtól elzárva, maguk látnak hozzá a nyomozáshoz. Az utolsó pillanatig kétséges az illetõ személye, ezért izgalmas a történet, de ugyanakkor humoros is. Ahogyan az életben, itt szintén mindenkinek akad rejtegetnivalója, ami kiderül az elõadás során, de mindenki a másikat vádolja, a saját hibáját nem veszi észre.

 

Néha a színészek is elnevetik magukat

 

Mint elmondta, õ az új szobalányt alakítja, akirõl hosszú ideig úgy tûnik, alázatos szolgáló, de kiderül, nem egészen az, akinek mondja magát. Robert Thomas, a bûnügyi vígjáték írója is színész, ami jót tesz a darabnak, hiszen remek karaktereket teremtett, akiket öröm eljátszani. Kata az elõadás során sokszor csak jelen van a színen, de nem kap szót, ezért olyankor gyakran maga is belefeledkezve figyeli a kollégái játékát. Remek a kapcsolat közöttük, kiváló hangulatúak az elõadások. Néha jót mulatnak, ha becsúszik egy kis baki, amiért a nézõk is nagyon hálásak, de azért figyelnek, hogy ez ne legyen gyakori, hiszen nem nekik kell nevetniük, hanem a nézõknek. Egy alkalommal vele is elõfordult, hogy egy mondatot teljesen másként mondott, mint kellett volna, ezért nehezen lehetett a folytatás során kikeveredni a „pácból”. A második mondattól szinte végig nevetnek a nézõk, aminek oka, hogy a karakterek és a szövegek is mókásak, és persze helyzetkomikumból sincs hiány.

 

Tévésorozatban szerepel

 

– Ha vendégjátékra jövünk, kevés lehetõségünk van a városnézésre – válaszolta a mûvésznõ itteni élményeit firtató kérdésemre. – A sóstói állatparkban dolgozik állatorvosként egy kedves ismerõsöm, aki többször hívott már, hogy az ötéves Szofival együtt látogassunk el oda, de az idei nyáron annyit dolgoztam, hogy ezt nem tudtuk abszolválni. Forgattam a Korhatáros szerelem címû heti sorozatot, amit decemberben kezd vetíteni a TV2, tavasztól pedig a Duna TV-n a Csak színház 3. évadában lesz jelentõs szerepem. Már korábban készítettek ilyeneket a közszolgálati televízió számára, például a Fapadot, a Hacktiont, az Egy nyári kalandot, s most a kereskedelmi csatornák is egyre több szériát gyártanak. Szerepeltem a Válótársak 1-2. évadában is. Boldog vagyok emiatt, hiszen a színész azt szereti, ha sok munkája van, ami azt mutatja, szükség van arra, amit csinál.

(Szerző: Sz. Kántor Éva)