Djabe és a Genesis – Szenzációs formáció érkezik augusztusban Nyíregyházára
Augusztusban egy szenzációs zenei formáció játszik Nyíregyházán

A Váci Mihály Kulturális Központban a Djabe zenekar a legendás Genesis, legendás gitárosával, Steve Hackettel muzsikál. Augusztus 3-án, szombaton este 8 órától olyat lát a hangversenyterem színpada, amit talán csak egyszer láthat életében.

Az eMeRTon és Arany Zsiráf-díjas dzsesszt, világzenét, progresszív rockot, amolyan crossover zenét játszó Djabe zenekar érkezik Nyíregyházára. Nem kisebb személyiség, mint a Genesis legendás gitárosa, Steve Hackett kíséretében.

A kiváló angol zenész Phil Collins és Peter Gabriel zenésztársa volt, aki sokféle stílusra nyitott.

Égerházi Attila, a Djabe alapítója, zenekarvezető szerkesztőségünk munkatársának elárulta:

A közönség is elég széles, akinek játszunk, hiszen aki szerette akár a Genesist vagy a progresszív rocknak a nagyjait, annak ez egy kihagyhatatlan élmény – mondom én ezt, aki ebben benne vagyok, hiszen én is sokszor megdöbbenek ezen, hogy épp egy Genesis számot játszunk, amin én is felnőttem, mint gyerek, és ott van mellettem az a gitáros, aki eredetileg is játszotta, tehát ez ebből a szempontból egy különleges élmény. A kritika szerint jól is játsszuk ezeket a számokat, tehát hiteles az előadásunk, de nyilván ez Steve-től működik jól.

A Djabe zenekar alapítója, zenekarvezetője már gyerekként és fiatalként is csodálta ezeket a muzsikusokat, majd amikor lemezcéget alapított, keresett világhírű zenészeket is, és ajánlott szerződést lemezeik kiadására. A közös projekt nyomán merült fel a kérdés: lehetne-e szó akár egy közös lemezfelvételről is.

A történet innen már mesébe illő, ugyanis a menedzser negatív válasza után egy karácsony estén,  Steve Hackett nyilván ajándékként hívta Égerházi Attilát, hogy talán mégis sort keríthetnek az áhított felvételre.

Ma már hat, közös néven kiadott igen sikeres lemezük forog a nagyvilágban, és szerveztek koncert turnékat Londontól Budapestig.

Karácsony este hívott fel, hogy akkor ő ezt szívesen elvállalja, tehát megajándékozott. Nem is kért pénzt. Azt tudni kell, hogy a mi együttműködésünkben, amikor ő készít velünk felvételt, és most már mi is szoktunk az ő lemezére játszani, ez mindenféle pénz kizárásával történik. Ahogy ő szokta mondani: „we are trading with the talent , tehát a tehetségünkkel meg a munkánkkal válunk egymás hasznára.

- folytatta Égerházi Attila.

Steve Hackettnek zeneileg nem jelent kockázatot a Djabe-vel kötött barátság, jól tudja, hogy nyitott, szabad, improvizációra képes zenészekkel játszik, melyre különben utal az együttes neve is. 2004 nyarán volt az első közös koncertjük, a londoni Spitz klubban. Az idei nyári koncertturné egyik állomása Nyíregyháza lesz. Augusztus 3-án, este 8 órakor játszanak a Váci Mihály Kulturális Központban.

E zenész barátság részleteiről bővebben hallhatnak a Nyíregyházi Televízió kulturális magazinja, az Alkotás utca következő adásában.