Divatba jött Nyíregyháza, jó a város márkája - Jelentős fejlesztések történtek 2019-ben
Divatba jött Nyíregyháza, jó a város márkája

A polgármester szerint a jövőnk szempontjából is jelentős fejlesztések történtek 2019-ben

Rengeteg beruházás és pozitív dolog történt 2019-ben is Nyíregyházán, ám a fejlesztéseket nem célszerű naptári évre lebontani, hiszen egyrészt áthúzódhatnak a következő esztendőkre, másrészt hosszú előkészítést igényelnek – nyilatkozta szerkesztőségünknek dr. Kovács Ferenc, miután idei első sajtótájékoztatóján köszöntötte a média munkatársait. A polgármester évértékelő-évindító interjújában hozzátette: nehéz jobb helyszínt találni Nyíregyházánál a jövőbeni befektetőknek, ez a következő öt év irányát is kijelöli.

Még az adventi városi hangversenyen elhangzott köszöntőjében mondta dr. Kovács Ferenc, hogy ha egyvalamit kell kiemelni, akkor azt, hogy az ígéreteknek megfelelően mostanra felújították a város összes óvodáját és bölcsődéjét, számszerűleg ebből csak 2019-ben tizenhetet, illetve egyet, valamint három iskolát is sikerült energetikai szempontból korszerűsíteni. Mostani nyilatkozatában hozzátette: korábban egy új óvoda is épült a kórház területén, s a legutóbbi közgyűlésen elhangzottak szerint a Honvéd utcán egy vadonatúj bölcsi készülhet el. Ugyanez igaz az orvosi rendelőkre, melyeknek nőtt a száma is – mindez párhuzamosan történt, s az oktatási-nevelési intézmények korszerűsítése befejeződött a tanévkezdésre, ami nagy teljesítmény – fogalmazott.

Mindegyiknek volt értelme

– Ezek a jövőnk szempontjából is jelentős fejlesztések, amelyeket mindenki, aki itt él, figyelemmel kísérhetett. Külön köszönet a nyíregyháziaknak a türelemért. Az építőipar leterheltsége miatt kínálati piac alakult ki, ám a költségkeretek megtartásával, 100 százalékos támogatással valósult meg a beruházások túlnyomó része, ráadásul hitel nélkül, úgy, hogy tudtuk biztosítani az önerőt is, hiszen szépen nőnek a bevételeink – de ez már a számok oldala. Ezeket is érdemes egységben, egy stratégia részeként nézni, hiszen több évnyi munka van az elmúlt évi nagy eredmények mögött, köztük sok olyan, ami akár évtizedek óta váratott magára. Senki nem mondhatja egyikre sem, hogy értelmetlen volt.

„Felsőbb osztályba léptünk”

A polgármester kiemelte: több területen is látványos az előrelépés, s ezek mind egy-egy átgondolt folyamat részei. Ilyen például a turizmus, mondta a tavaly átadott négycsillagos sóstói hotel kapcsán, majd emlékeztetett, hogy mikor a 2009-es kampányában e terület lehetőségeiről beszélt, sokan megmosolyogták. – Ehhez képest mára a legfelső osztályba léptünk: a szallas.hu negyedéves adatsorában többször szerepeltünk a TOP 10-ben. De ehhez az kellett, hogy gyógyvízminősítéseink legyenek és gyógyhellyé váljunk – csak így nyerhettük el például azt az egymilliárd forintos forrást, amiből a közeli jövőben sétányrendszer készül. Mert már van mit összekötni: korábban felújítottuk a Parkfürdőt, a Tófürdőt, ami a korábbinál is népszerűbb lett, az élményfürdő új gyógyászati részleggel bővült, és még a Hunguest előtt 2018-ban elkészült és már díjakat nyert a Hotel Pangea. Folytatódik az állatpark fejlesztése a Jégkorszakkal és a múzeumfalura sem költöttek korábban ennyit, ráadásul mindezt támogatásból. Persze van még megoldandó feladat, például a parkolás, de az átgondolt, lépésről lépésre megvalósított és folytatódó programot az idő visszaigazolja. Ki hitte volna mindezt tíz vagy akár öt éve?

Kulturális negyed

Egy új fogalom is kezd polgárjogot nyerni Nyíregyházán: a kulturális negyed. Ezt a polgármester „tesztelte” egy bő évvel ezelőtt, amikor a Benczúr és Bessenyei terek fejlesztéseire, környezetére, miliőjére utalt, és sokan elismerően bólintottak. – Érdemes most megnézni a két tér környékét, s nemcsak a Zöld Város programban megvalósított parkrendezés, szökőkút, sétányok, futópálya, játszótér, okospadok, korrekt mosdó mentén. Ott van a színház, s amellett egyik oldalról a megvalósuló görögkatolikus múzeum, illetve az általános iskolájuk, másik oldalról a volt HEMO, amit most már nevezzünk Szindbádnak: ez egy nagyon különleges, komplex kiállító- és közösségi tér lesz. Továbbhaladva, már folyamatban van a Kállay-kúria felújítása a második ütemmel, a Múzeumok Éjszakájára szeretnénk átadni. A másik oldalon ott a teljesen modernizált Rózsakert Szabadtéri Színpad, korábban korszerűsítettük a Vasvári gimnáziumot és a Benczúr téri óvodát, és az Év Múzeumának választott Jósa András Múzeum sem marad ki. Ott részben határon átnyúló, részben energetikai projektek jönnek, és szeretném, ha a földszint eddig kihasználatlan szárnyaiból idén legalább az egyik olyan kiállítótérré válna, ami méltó olyan tárlatok fogadásához, mint korábban a Seuso, a Munkácsy, a Szinyei. Idén a Rippl Rónai következik, valamint a két tér út- és járdahálózatának a felújítása – erre is van már nyertes pályázatunk.

Közösségépítés

– Ezt egységben szemlélve már valóban többről van szó, mint két belvárosi terület, hiszen az igazi szándék a közösségi terek megteremtése. Ez vezérelt minket a Búza téri piac átalakításánál is, vagy éppen a Bujtoson, amit ma már méltán lehet városligetnek nevezni, és ilyen a hamar népszerűvé vált jégpálya is. Az infrastruktúra azonban csak a kereteket adja, ezért olyan programok megszervezésére, támogatására is törekszünk, mely a közösségépítést elősegítik. Évek óta fejlesztjük friss példával élve az adventi sorozatot, amely rengeteg városlakót és már turistát is vonz. De az értelmes fejlesztéspolitika látványos jelei a kerékpárutak, vagy éppen a kondiparkok, futópályák; úgy látom, hogy a nyíregyháziak örömmel veszik birtokba és szívesen használják.

A beruházások folytatódnak

A polgármester hozzátette: az infrastruktúra kiépítése – mely az egyik kiemelt cél volt az előző önkormányzati ciklus kezdetén az oktatási, egészségügyi-szociális-kulturális intézményrendszer modernizálása mellett – természetesen tovább folytatódik. A belváros már pár éve pormentes, és teljessé vált a nyugati elkerülő, valamint jelentős forgalmú utak újultak meg komplexen a nagykörúton belül és a külvárosokban is, de a csomópontok fejlesztése új lendületet kap, hiszen öt körforgalom kialakítása van napirenden, és az aszfaltozás sem áll meg. Eközben ott vannak a nagy projektek: nemsokára kezünkben lesznek a nagykörút bezárásának a kiviteli tervei, tavasz végére elkészülhetnek, a másik a Tokaji úti vasúti aluljáróhoz, és ott van még az Intermodális Csomópont, tehát a vasútállomás állami nagyberuházása – tájékoztatott dr. Kovács Ferenc, majd hozzátette: ha valaki azt mondja tíz éve, hogy mindez megépülhet, még akár álmodozásnak tűnhetett.

Készen állunk a befektetők fogadására

– A 2019-ben kezdődött önkormányzati ciklus első számú feladata az infrastruktúra további fejlesztése mellett az új befektetők megnyerése lesz. A közúti és a közüzemi háttér adott, a Modern Városok Program részeként elkezdődött a nyugati elkerülő térségében az új ipari park kialakítása, a tárgyalások pedig megkezdődtek a lehetséges jelöltekkel. Tudni kell, hogy körülbelül 18–20 tárgyalásból lesz egy konkrét beruházás, és ilyenkor nemcsak az adott területet, hanem az egész várost nézik. Mi pedig az Ipari Park Kft.-ből, mint önkormányzati cégből elkezdtünk felépíteni egy befektetésszervezéssel foglalkozó szervezetet. Kulcskérdés még a szakképzés és a munkaerő, mi ezeken a területeken is jól állunk. Úgy tűnik, sikerült meggyőzni a kormányzati illetékeseket, hogy tőlünk jobb helyszínt ma nehéz elképzelni. Alapvetően jobb a márkája, brandje Nyíregyházának, mint tíz évvel ezelőtt, kezdünk divatba jönni, ebből a szempontból is.

Környezetvédelem, folyamatosan

Mindezt még erősítheti, hogy a polgármesteri kabineten belül is kialakítottak egy pályázatokkal foglalkozó referatúrát, mely kezdetben három, most 21 képzett szakemberből áll, kellett is ez a háttér a rengeteg projekt levezényléséhez. S bár a következő uniós ciklus konkrét lehetőségeit még nem ismerhetjük, a város megkezdte a felkészülést a közvetlen brüsszeli pályázatokra és a V4-es alaphoz is nyújtottunk már be elképzeléseket testvérvárosainkkal. Jó példa az ilyen stratégiai gondolkodásra a sikeres City Walk projekt. – Ennek az egyik legfontosabb résztvevői voltunk és már jó példákat tudtunk mutatni a gyalogosbarát koncepciónkból, hiszen sok mindent megvalósítottunk, ami máshol még hiányzik. A zöld gondolkodás, a környezetvédelem egyébként is régóta a koncepciónk része, ennek keretében újultak meg energetikailag az intézményeink, beszereztünk 41 gázüzemű autóbuszt, a Zöld Város program részeként parkok újultak meg, és folyamatosan zajlik a polgármesteri fásítási program is, melyhez cégek, vállalkozások is csatlakoztak, hiszen városunk egyik nagy vonzereje, a szép természeti környezet megóvása fontos, állandó célunk – mondta dr. Kovács Ferenc.