Díszes mézeskalácsok a VMKK-ban

Díszdoboz, gyöngyökkel kirakott szív és szépen kifaragott házikó, mind-mind mézeskalácsból. Különleges, egyedi tárlat várja a nyíregyháziakat a Váci Mihály Kulturális Központban. Ismét látható az a kiállítás, amelyet karácsony előtt a városházán, a Krúdy-teremben csodálhattak meg az érdeklődők.

 

ÚJRA LÁTHATÓK A DÍSZES MÉZESKALÁCSOK

 

A mézeskalácsok a város tulajdonában maradtak, s úgy gondolták, újra lehetőséget adnak a nagyközönségnek arra, hogy megnézzék a díszes darabokat.

– Az adventi időszakban a városházán olyan nagy sikerrel zajlott ez a kiállítás – elmondhatom, hogy több mint 7 ezer látogató tekintette meg –, hogy érdemes volt egy másik, méltó helyszínt keresni a tárlatnak – mondta Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója. – Vannak érdeklődők, és úgy gondoltuk, hogy itt, a művelődési központ aulájában sokan járnak, sokan megnézik, úgyhogy A Magyar Kultúra Napjáig, január 22-éig itt láthatók a mézeskalácsok.

A tárlat az adventi időszakra készült, ezért a Mézes Karácsony címet kapta. Az „Ékes Mézes” kollekció 300 darabból áll.

 

CÉL A HAGYOMÁNYŐRZÉS

 

A mézeskalácsokat készítő Ékes Édes csapat művészi kézműveseinek célja elsősorban a hagyományos magyar népművészeti értékekből fakadó, kreatív kézműves tárgyak készítése. Munkáik ismertető jegyei az egyedien megtervezett, aprólékosan kidolgozott, pontos vonalvezetésű, finom díszítés. A fűszeres, mézes sütemények illata, a kézműves mézeskalácsok látványa, mint szemet gyönyörködtető fantáziadús alkotások, a téli hidegben különleges hangulatot teremtenek. A készítők úgy tartják: a mézeskalácsnak lelke van, mindenkit megérint, és mindenki megtalálhatja közöttük a szívéhez közel állót, attól függően, hogy a mézeskalács mennyire kifinomult díszítettségű, színes vagy natúr, hagyományos vagy egyéni stílusú. A kiállított mézeskalácsok között vannak többféle formájú fenyőfára akasztható díszek, ajándéknak is beillő díszes dobozok, épületeket formáló édességek, és kézzel festett mézeskalácsok is, köztük a nyíregyházi katolikus társszékesegyházat és a városháza oszlopos épületét ábrázoló darabok. A mézeskalács kiállítást január 22-éig reggel 8 és este 8 óra között láthatja a nagyközönség a Váci Mihály Kulturális Központ aulájában.

F. A.