Dinnyével a hegyre? Új őrület hódít

Autó alatt átkúszni, gumikerékkel a nyakban guggolni, vagy éppen dinnyével a kézben a hegyre felszaladni? Új õrület hódít, aminek Nyíregyházán is akadnak lelkes követõi, méghozzá nem is akármennyien. A közelmúltban alakult Extreme Trail Hungary SE versenyein alkalmanként akár félezren is elindulnak, hogy kimaxolják a nem mindennapi terepet, még akár hetvenévesen is...

A futás kikapcsol, átmozgat, levezeti a stresszt és segít kiszellõztetni a fejünket is. Az élményt csak fokozza, ha közben meglátunk elszaladni egy nyulat, vagy szemtanúi vagyunk annak, amikor egy szarvascsorda vágtat át az erdõn. Persze az igazi adrenalinlöket akkor hatja át testünket, ha a pálya Magyarország legszebb szõlõbirtokán vezet át, és meg kell küzdeni nemcsak az idõjárással, de még a tereppel is, extrém akadályokon át. Mert ha valahol, itt megtapasztalhatjuk, mire vagyunk képesek... Vallják a tavaly tavasszal megalakult, nyíregyházi székhelyû Extreme Trail Hungary SE tagjai, akik folyamatosan menetelnek elõre: több százan indultak már versenyeiken, elsõ szervezésüket pedig az egyik legismertebb terepfutással foglalkozó magazin az év 2. legjobb (OCR) terepfutóversenyének titulálta.

 

KERESIK A FIATAL TEHETSÉGEKET IS

 

2017 márciusában alakult meg az Extreme Trail Hungary SE elnevezésû egyesület, ami kifejezetten terep- és akadályfutással foglalkozik. Céljuk a fiatal tehetségek felkutatása, versenyek szervezése, mozgásukban korlátozott emberek sporthoz való segítése, továbbá kül- és belföldi sportkapcsolatok kiépítése és ápolása.

 

„MI IS MEG TUDJUK CSINÁLNI”

 

– Tavaly tavasszal alakult meg az egyesületünk, azóta pedig már túl vagyunk egy akadályverseny és egy futóverseny lebonyolításán is – kezdte a beszélgetést Benkõ Róbert, az egyesület egyik alapító tagja. Az elsõt szeptemberben szerveztük meg. Akkor a 7,5, valamint a 15 kilométeres távnak mintegy 450 versenyzõ vágott neki. Persze az õ útjukat akadályok is szegélyezték. Az év utolsó elõtti napján pedig egy vérbeli terepfutásra vártuk az érdeklõdõket. Az Extreme Tarcal-Tokaj Kör elnevezésû eseményen látványos, szemet gyönyörködtetõ helyeken vezetett a pálya nyomvonala: egyszer a felhõk felett (szó szerint), szikrázó napsütésben kellett futni, míg máskor ködbe burkolózva a szõlõtõkék között. A futók érintették a hegycsúcson lévõ TV-tornyot, a Tarcal határán található Szent Teréz-kápolnát és az Áldó Krisztus szobrot is.

 

HASONLÓ, DE MÉGIS MÁS

 

– Mi is járunk Spártai versenyekre, de ezektõl el akartunk térni és el is térünk. Az akadályversenyeinken az akadályokat saját szájízünk szerint készítjük el, hónapokig tervezzük, majd megvalósítjuk fából, fémbõl, vagy bármi másból – vette át a szót Vitkai Elemér, az egyesület elnöke. Elõször mindig megtervezzük az útvonalat térképen, majd befutjuk, és persze ha akadályversenyrõl van szó, skicceket rajzolunk. Vannak egyensúlyt igénybe vevõ feladataink, van, amikor kúszni, mászni kell. Szeptemberben például beszereztünk három konténer, 4-5 kilós dinnyét, és az egyik feladat az volt, hogy a versenyzõknek ezekkel kellett felszaladni a hegyre, majd le. A hegyi út és a sár mindemellé mindig nagy kihívást jelent.

 

BÁRKI JELENTKEZHET

 

– A versenyeinkre bárki jelentkezhet, nincs semmilyen feltételünk. Igaz, a 18 éven aluli gyerekek csak szülõi engedéllyel indulhatnak. Olyanokat is várunk, akik testi fogyatékkal rendelkeznek, hiszen a pályát úgy építjük fel, hogy õk is tudják teljesíteni, illetve segítséget is nyújtunk nekik. Az egyik versenyünkön például Boronkay Péter paratriatlon világbajnok is megtisztelt minket jelenlétével.

– Mi is meglepõdtünk azon, hogy mennyire népszerûek a versenyeink, bár rengeteget teszünk ezért, promózzuk magunkat a közösségi oldalon is. Sokan azért jönnek el, mert bizonyítani szeretnének, hogy 50 felett is meg tudják csinálni, de megmérettetik magukat egészen fiatalok, akár még hatévesen is. Idén 4 újabb versennyel – 2 akadályverseny, 2 terepfutóverseny – készülünk. Az elsõ április 28-án lesz. A részletekrõl mihamarabb olvashatnak majd a közösségi oldalunkon, bízunk benne, hogy egyre többen fertõzõdnek majd meg az extrém versenyektõl és áprilisban is több száz indulóval számolhatunk majd – zárta a beszélgetést Róbert.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)