Díjzuhatag a közgyűlésen

 12 elismerés az Önkormányzattól

Valóságos díjzuhataggal kezdődött a közgyűlés. A napirendi pontok tárgyalása előtt összesen 12-en vehettek át elismerést az önkormányzattól.

A Közgyűlés a Nyíregyháza Város Nívódíja kitüntetést

- a Contitech Magyarország Kft-nek adományozta. A kitüntetést Jókay László ügyvezető igazgató vette át.

A Közgyűlés Nyíregyháza Városért Bencs Kálmán-díj kitüntetésben részesítette:

- Szarkáné Kövi Mártát a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei szervezetének megyei igazgatóját,

- Tarnai Ottónét az ÚJ ÉFOÉSZ Tarnai Ottó Egyesület elnökét,

- Pták Istvánt a Rotary Club Nyíregyháza korábbi soros elnökét (ő a következő közgyűlésen veszi majd át a kitüntetést).

Tevékenysége elismeréseként a polgármester Bencs László Emlékérem kitüntetésben részesítette:

- Virág Gyulánét, a Nyugodt Életet Klub elnökét,

- Kollonay Istvánt, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma cukrász szakoktatóját,

- Zsigó Zsoltot, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma középiskolai tanárát.

Tevékenységük elismeréseként Bencs László emléklapot vehettek át:

- Nagyné Varga Katalin mérnök-közgazdász a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára

- Holikné Sajtos Ágnes területi védőnő,

- Szenti Tibor a Nyíregyháza- Városi Református Egyházközség diakóniai és missziói bizottságának vezetője.

Polgármesteri elismerésben részesültek tanulmányaik során elért kimagasló eredményeikért:

- Földesi Csenge a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 3. éves cukrásztanulója,

- Vaskó-Gyurkovics Patrícia a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának cukrásztanulója,

- Nagy Enikő a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma tanulója,

- Sivák Levente korábban a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma tanulója, jelenleg az ELTE elsőéves hallgatója programtervező és informatikus szakon.

További képekért kattintson a fotóra!

 Pályázat a személyszállításra

A díjak átadása után zárt ülés következett. A képviselők itt többek között a városi tömegközlekedés jövőjéről tárgyaltak. A polgármester erről úgy nyilatkozott, hogy az év első négy hónapjára a jelenlegi közszolgáltatóval, az Észak-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-vel, azaz a Volánnal kötnek szerződést a város közigazgatási határán belül autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállításra. Azért csak ilyen rövid időre, mert versenyeztetési eljárás során keressük a szolgáltatót. Ennek határideje december 27-én jár le. Ha eredményesen zárul a folyamat, májustól a nyertessel kötnek szerződést. Ennek következményeként idén még a két ünnep között ülésezni fog a képviselő-testület, hogy eredményes eljárás esetén pontot tegyenek a szolgáltató kérdésére, vagy meghosszabbítsák a Volánnal most megkötött határozott időre szóló szerződést.

Új ipari park

A nyílt ülés előtt a polgármester arról tett bejelentést, hogy most már biztossá vált, a városban 2,8 milliárd forintból egy új ipari parkot alakítanak ki. Erre tavaly novemberben még Orbán Viktor miniszterelnök tett ígértet, amikor a Modern Városok Programról tárgyalt Nyíregyházán.

Dr. Kovács Ferenc, polgármester: Újabb csomópont épül át

Dr. Kovács Ferenc arról is beszámolt, hogy tavasszal megkezdődhet a Bethlen Gábor és Mező út csomópontjának fejlesztése is. – Épp a közgyűlés ideje alatt kaptam egy SMS-ben értesítést a NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) vezetésétől, hogy kiírták a Mező Imre úti csomópontra a kivitelezési tendert. Egy épületet itt már elbontottak, azt is állami beruházás keretében. Így remélhetőleg február végéig szerződéskötésre sor kerülhet, és ez megnyugtatóan biztosítja, amit kértem, hogy a szeptemberi tanévkezdéséig ez a csomópont is megépüljön. Most fejeztük be a Szegfű utcát; olyan csomópontok átépítése, fejlesztése történik, amelyek évtizedek óta problémát okoznak.

Módosuló orvosi körzethatárok

Új rendeletet alkotott a közgyűlés a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi, védőnői körzetekről és háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti ellátásáról. Ez alapján továbbra is 44 háziorvosi, 27 házi gyermekorvosi körzet és 31 fogorvosi körzetre tagolódik a település. A közgyűlésen a városvezetés hangsúlyozta, a körzetek aktualizálásra főként demográfiai okok miatt volt szükség.

Dr. Adorján Gusztáv, frakcióvezető, Fidesz-KDNP: A változásokhoz igazítva

– A háziorvosi működést ez az előterjesztés nem fogja semmilyen módon negatív irányban befolyásolni. Mindig át kell rajzolni a területeket, hisz utcák jönnek létre és szűnnek meg, vagy más utcanevet vesznek fel. Lakók jönnek, vagy ideköltöznek, elköltöznek tőlünk. A körzeteknek tehát mindig egyfajta aktualizálására van szükség, most is ez történik. Senkinek nem lesz ebből problémája az ellátást illetően...

Köznevelési Tanács

A képviselők egy Köznevelési Tanács létrehozásáról is döntöttek. A polgármester azt mondta, erre azért van szükség, mert az önkormányzat tulajdonosa marad a városban lévő iskolák épületeinek, azonban ezek vagyonkezelését és működtetését a KLIK látja majd el. Hangsúlyozta, a Köznevelési Tanács biztosítja majd, hogy a különböző intézményekben, óvodákban, általános- és középiskolákban tanuló nyíregyházi gyerekek érdekeit szakmai szempontból képviseljék.

Nagy László, önkormányzati képviselő, MSZP: Váljon valódi szakmai fórummá!

A szocialisták azt mondták, a tanácsnak akkor van értelme, ha ez valóban egy szakmai fórumként fog funkcionálni. – Más helyszíneken is elmondtam: hogyha valóban szakmai fórummá válik, és azokat a hibákat, amelyek a mai köznevelésben, oktatásban fellelhetők továbbítani tudja akár az országgyűlési képviselőn keresztül a kormányzat vagy az államtitkár felé, akkor van értelme.

LEGO beruházás a városért

A közgyűlésen az önkormányzati képviselők támogatták azt az előterjesztést, mely alapján különböző, a LEGO által épített közművek, bekötő utak a város tulajdonába kerülnek. Ezek értéke 110 millió forint.

Béres Csaba, önkormányzati képviselő: Aggasztó híresztelések

A jobbikosok is támogatták az előterjesztést, de szóvá tették, hogy az elmúlt időszakban különböző híresztelések láttak napvilágot a dán játékgyártóval kapcsolatban. – Nem találunk benne kivetnivalót, támogatjuk az előterjesztést és örvendünk ezeknek a beruházásoknak. Viszont az elmúlt időszakban napvilágot láttak olyan híresztelések a LEGO-val kapcsolatban, hogy idén és jövőre hosszabb ideig kívánják zárva tartani a gyárat, ami sokakban keltett aggodalmat az ott dolgozók részéről. A másik ilyen, hogy jövőre Ukrajnában kívánnak munkaerőt toborozni a megyeikkel szemben.

A polgármester pletykának nevezte a LEGO-ról megjelent sajtócikkeket és azt mondta, a leállásról van tudomása, de más intézkedésről a cég részéről nincs. Kiemelte, a LEGO gyárbővítést hajt végre Nyíregyházán, melynek munkálatai jelenleg is folynak.

Legközelebb december 29-én ülésezik a közgyűlés. Ez lesz az év utolsó képviselő-testületi ülése Nyíregyházán.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)