Díjazták a Váci Mihály Kulturális Központ programszervezését

A Kultúrházak éjjel-nappal című programsorozat #Hogy volt? pályázatán a „városok” kategóriában nyújtott kimagasló teljesítményéért díjat nyert a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ. Az országos elismerést Mészáros Szilárd, a sikeresen pályázó intézmény igazgatója, és Szabó Tamás kulturális referens vette át Budapesten, október 25-én. A Magyar Népművelők Egyesülete által 16 éve életre hívott rendezvénysorozat célja, hogy kiemelje és elismerje azokat a kulturális központokat, amelyek értékes programokkal szolgálják a közösséget, valamint rávilágítson arra, hogy milyen sokféle művészeti és közösségi tevékenység zajlik ezeken a helyeken. Hosszú távú cél, hogy a színvonalas események bemutatása által a közművelődési intézmények jó gyakorlatokat ismerhessenek meg.

Szeptember 22–24. között országszerte több száz kulturális központ és művelődési ház várta az érdeklődőket változatos programokkal. A rendezvények között zenei koncertek, művészeti kiállítások, színházi előadások, kézműves és sportfoglalkozások, valamint könyvbemutatók is helyet kaptak. Idén határon túli táncházak is csatlakoztak a tematikus hétvégéhez, amely tovább színesítette az amúgy is széles palettájú eseményt. 138 település 255 helyszínén összesen 160 szervező várta a kikapcsolódni vágyókat.

Ehhez a rendezvénysorozathoz csatlakozott a Váci Mihály Kulturális Központ is, amely 2 nap alatt 9 helyszínen 19 kulturális eseményt bonyolított le Nyíregyházán. Hagyományos rendezvényeik közül például a Váci Mihály Kulturális Központ Lemezbörzéjét, a Szépkorúak kézimunka kiállítását, a Mandabokori Művelődési Ház Őszi kavalkádját vagy a Városmajori Művelődési Házban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Filmszemlét is megrendezték. A városi kulturális események sokszínűségének köszönhetően Budapest után az első helyen végzett Nyíregyháza a magas rangú szakmai megmérettetésen.

Agóra program

Az Agóra program keretében, 2014-ben teljesen megújult Váci Mihály Kulturális Központ kiemelkedő fontosságú a vármegyeszékhely kulturális életében. Az intézmény számos eseménynek ad otthont, emellett a helyi tehetségek bemutatására is lehetőséget nyújt, elősegítve a kulturális gazdagság és az alkotói szellem fejlődését, valamint találkozóhelyként is funkcionál, hozzájárulva a város közösségi összetartásához. A kulturális központ egyre jobban betölti az Agóra jellegéből adódó multifunkcionális szerepét: programkínálatát a műfaji sokszínűség jellemzi, a programszervezők különös figyelmet fordítanak arra, hogy a legkisebbektől az idősekig mindenki megtalálja a neki tetsző programot. Az intézmény a régi hagyományok ápolása mellett új, hagyományteremtő programokat is megvalósít. A várossal szoros együttműködésben dolgoznak azon, hogy Nyíregyháza minél sokszínűbb rendezvényekkel szolgálhasson a lakosság, illetve a városba érkező turisták, látogatók számára.

A kulturális központ idei programjai

November 7-én kuriózum előadásra készülnek a Váci Mihály Kulturális Központban, a Fergeteges Sissi legendáját a magasan képzett hivatásos táncosokból álló ExperiDance előadásában láthatja a nagyérdemű. Prof. dr. Bagdy Emőke november 14-ei előadását jövőre, új időpontban tartják meg. December 9-én Halleluja – Dolhai Attila zenekaros adventi koncertjét, december 27-én a Csókos asszony című előadást rendezik meg.