Digitális Magyarország – Már lehet pályázni

– Ismerni és érteni kell ezt a világot a gazdáknak, tanároknak, orvosoknak, rendőröknek, közszolgálatban dolgozóknak! – ezekkel a szavakkal hívta fel a digitális jártasság fontosságára a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára Nyíregyházán. Dr. Solymár Károly Balázs úgy fogalmazott, az állampolgárok rá vannak kényszerítve a digitális világ használatára, ezért a kormány támogatja, hogy az ehhez szükséges ismeretek és eszközök mindenki számára elérhetővé váljanak. Ennek érdekében még 2014-ben kötöttek szerződést a Magyar Telekommal. A megállapodás része, hogy Nyíregyházán és térségében jelentős digitális fejlesztéseket hajtanak végre. Többek között minden háztartás számára elérhetővé válik a szupergyors internet, a Nyíregyházi Főiskolán világszínvonalú internetes és adathálózat jön létre, ráadásul a campus területén 100 százalékos Wi-Fi lefedettséget alakítanak ki.

A helyettes államtitkár kiemelte, a fejlesztésekkel a kormány csökkentheti a bürokráciát és az emberek mindennapjait is megkönnyítheti. – Megengedhetetlen, hogy az emberek, az alkalmazottak és a vállalkozók az érdemi munkavégzés helyett, felesleges engedélyekért álljanak sorban a hivatalokban. Az elektronikus közigazgatás fejlesztésétől nagyon sokat várunk. Elsődlegesen azt, hogy az ügyek elektronikus intézése, magától értetődő, természetes gyakorlat legyen és ne ritka kivétel – fogalmazott dr. Solymár Károly Balázs.

 

Pályázni kell az ingyenes gépekre

 

A digitális szolgáltatások fejlesztése mellett ötezer hordozható számítógépet és ezer táblagépet osztanak szét Nyíregyházán és a járásában. Az eszközökre pályázni lehet és rászorultsági alapon kapják meg a jelentkezők. A szükséges űrlapokat a Digitális Magyarország nyíregyházi programirodájában lehet beszerezni. Ez az iroda november 16-án nyílt meg a Luther utcában. Ünnepélyes szalagátvágással adta át Nyíregyháza polgármestere és a helyettes államtitkár. Dr. Kovács Ferenc köszöntőjében azt mondta, a digitális fejlesztések a városlakók és az önkormányzat közötti kommunikációt is megkönnyítik. 

– Tudunk kommunikálni a nyíregyháziakkal, tehát azt, amit eddig például helyi népszavazás keretében tudtunk közvélemény-kutatás formájában előkészíteni, hogy milyen legyen az új szökőkút vagy a tóparti sétány, most mennyivel egyszerűbb lesz. Egy kattintással lehet majd véleményeket kérni – mondta dr. Kovács Ferenc.

A polgármester arról is beszélt, hogy a digitális fejlesztésekbe eddig tizenhárom iskola kapcsolódott be, és megkezdődött a nyugdíjasok informatikai oktatása. Dr. Kovács Ferenc azt is mondta, arra számít, hogy az ingyenes notebookok és tabletek minél hamarabb, legkésőbb 2016. június 30-áig eljutnak a pályázókhoz. Hozzáfűzte, az eszközöket a kiírás szerint legnagyobb eséllyel az alacsony keresetűek, nagycsaládosok, gyermeküket egyedül nevelők, megváltozott munkaképességűek, valamint idősek kaphatják meg.

További információk és online jelentkezés az alábbi linken.

Z. Pintye Zsolt