Digitális kortalanság – Elindultak a nyugdíjasoknak szóló foglalkozások a Digitális Tudásközpontban
Fotó: Szarka Lajos

Elindultak a Tudatos Internethasználat Szépkorúaknak elnevezésű foglalkozások a Digitális Tudásközpontban. Az alkalmak során a nyíregyházi nyugdíjasok három foglalkozáson vehetnek részt, melyek célja, hogy segítsenek az idősebb generációnak a számítógép és az internet világában való eligazodáshoz. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, a szépkorúak örülnek a lehetőségnek és élnek is vele.

Tudatos Internethasználat Szépkorúaknak címmel indultak foglalkozások a Digitális Tudásközpontban. Kiscsoportos formában szervezték az alkalmakat, maximum 12 fő részvételével – a foglalkozások keretein belül a nyugdíjasok 3 alkalommal, 90 perces időtartamban, workshop jelleggel gyakorolhatják a számítógép és az internet használatát, valamint megismerhetik a tudatosabb internethasználat alapjait. A visszajelzések alapján pedig ezt egy nagyon hasznos lehetőségnek tartják a nyugdíjasok.

– A hangulat nagyon jó, hasonló korúak, kiscsoportos foglalkozásokban. Picit már benne vagyunk a korban, túl sok információ zúdul ránk és sok mindent kellene megjegyezni. Itt a kiscsoportos foglalkozásokon nagy előny, hogy sikerélményünk van. Amit átvettünk, be is tudtuk gyakorolni és ha kérdésünk volt, azonnal jött a segítség – számolt be tapasztalatairól Sipos Béláné Marika.

A Digitális Tudásközpont foglalkozásai során tehát kiemelt figyelmet fordítanak a résztvevőkre, akik az eszközparkot használva nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is elsajátíthatják az új ismereteket. Béres Edina, a Digitális Tudásközpont vezetője is arról számolt be, hogy pozitívak a visszajelzések, nagyon sok nyíregyházi nyugdíjas keresi fel őket jelentkezési szándékkal, és mind a tesztidőszak csoportja, mind az első csoport résztvevőinek viselkedése alapján elmondta, a szépkorúak érdeklődve, vidám hangulatban járnak az alkalmakra.

– Iskolai csoportos foglalkozásokat tartunk a hétköznapokon és ezeknek a mintájára dolgoztuk ki tulajdonképpen az időseknek szóló programunkat itt. Ennek lényege, hogy sok-sok gyakorlatból áll és alapvetően tapasztalatokat és élményeket tudnak gyűjteni az itt töltött idő alatt – emelte ki Béres Edina, a Digitális Tudásközpont vezetője.

Az ingyenes foglalkozásokon a számítógép alapjaival és Windows XP operációs rendszer használatával, az internet működésével és biztonságos böngészéssel, valamint az Ügyfélkapu használatával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A Digitális Tudásközpont munkatársai jelenleg a jelentkezők türelmét kérik, hiszen arra törekszenek, hogy kiscsoportos foglalkozások keretében tudjanak figyelni a hozzájuk érkezőkre a jövőben is, reményeik szerint pedig a kezdeményezés új perspektívákat nyit meg a szépkorúak számára, és lehetőséget teremt a digitális kor kihívásainak sikeres áthidalására.

Kapcsolódó galéria

Digitális kortalanság Nyíregyházán